Kylmin huhtikuu miesmuistiin vuonna 1955

Olemme eläneet todella kolean huhtikuun, jonka keskilämpötila oli vain +2,8 astetta. Kun tätä on päivitelty, on samalla päivitetty historian säätietoja ja todettu, että kylmiä keväitä on ollut ennenkin. Muistan lapsuudestani sanonnan: Ellei maalis maata näytä, niin ei huhtikaan humauta.

Ilmatieteenlaitos julkaisi kuvan vanhasta lehdistötiedotteesta, mistä ilmenee vuoden 1988 Suomen kevätsää. Sää on lähes identtinen vuoden 2017 kevään kanssa. Näiden vuosien huhtikuun säät olivat kuulemma kuin veljiä keskenään. Tilastot kertovat, että vuoden 1988 huhtikuun keskilämpötila oli Helsingissä +1,9 astetta, kun se oli viime vuonna +4,6 ja toissa vuonna +5,3 astetta. Viime vuosien lämpimin huhtikuu oli 1990, jolloin keskilämpötila oli +6,3 astetta.

 Kylmin huhtikuu miesmuistiin oli 1955. Ilmatieteen laitoksen mukaan Helsingin keskilämpötila oli silloin -0,3 astetta. Minulla on tuota miesmuistia, sillä olin pikkupoikana kiinnostunut sääasioista ja merkitsin päiväkirjaani jokaiselle päivälle lämpötilatietoja.  Mitään hirmuisen alhaisia lämpötiloja minun tilastoissani ei ole, Alhaisin on 2.4.1955 merkitty yölämpötila -10 astetta. Mutta lumihankia riitti pitkälle toukokuun puolelle. Myös toukokuu ja kesäkuu 1955 olivat hyvin viileitä. Vasta elokuu toi hellesäät (keskilämpö 18,8 astetta).

 

Perjantaina 1.4.1955 (-6 astetta, melkein selkeää)

Kädet ovat kohmeessa. Kirjoitan näitä verannalla, jonne en ole kuitenkaan vielä muuttanut. Vietän yhä yöt eteisessä. Vuodenaikaan nähden kylmä sää jatkuu. Kevät ei ole vielä alkanut. Talvi jatkuu. Tänään aprillinpäivänä viheltelen ja lauleskelen muotisävelmää Johnny Guitar.

 

Lauantai 2.4.1955 (-5, yöllä -10 astetta, selkeää)

Koulun jälkeen ostin Stockmannilta Matille syntymäpäivälahjaksi pari suklaalevyä (197 mk). Illemmalla kävimme kavereitten kanssa Tapanilan torilla.

 

Sunnuntai 24.4.1955 (0 astetta, puolipilvistä)

Kävin Sepon kanssa linturetkellä Malmin lentokentän ja Tattarisuon alueella tekemässä havaintoja. Näimme kuoveja, sinisorsia, haukkoja ym. Yritin työntää kuulaa pihassa, jossa on vielä paljon lunta. Muut paitsi minä olivat naapurissa Salosen sedän 50-vuotispäivillä.  Illalla istuin yksinäni koleassa verantahuoneessa. Kuunsirppi on laskenut Marsin kanssa, jonka se pian pimentänee. Jupiter on lännessä Kaksosten tähtien alapuolella ja Saturnus etelässä.

 

Tiistai 26.4.1955 (+4 astetta, puolipilvistä)

Siivosin pihaa, vaikka lumi onkin vielä suurelta osin maassa. Ilkka ja Matti olivat metsässä romukasalla. Kirjailija Into Kallio naapurista kävi Jeri-koirineen kahvilla ja soittamassa puhelun vaimolleen, joka on sairaalassa. Isä saa Malmin kirkkoon tilatusta kastealtaasta 180 000 mk. (Malja on nykyään Tapanilan kirkossa.)

 

Lauantai 30.4.1955 päivä (+7, yöllä +2 astetta, melkein selkeää)

Autoimme naapuriamme Nummelinin Mattia, kun hän kiinnitti radioantennia meidän erääseen kuuseemme. (Tämä radioamatööri muutti Kanadaan 1970-luvun alussa ja toimitti siellä Canadan Uutiset -lehteä.) Pihassa on vielä melkoisesti lunta varsinkin vallien kohdalla. En osallistunut vapun aaton humuihin, vaikka monet luokkakaverini menivät Linnanmäelle.

 

Sunnuntai 1.5.1955 (+7 astetta, melkein selkeää)

Lehdessä kerrottiin, että meillä oli kylmin huhtikuu sitten vuoden 1881. Kävin Matin kanssa pyöräajelulla Tapanilassa päin. Eräässä ojassa äkkäsimme biisamimyyrän. Yritimme auttaa sitä jään alta onnistumatta.

 

Lauantai 7.5.1955 (+5 astetta, pilvistä)

Meillä oli ”kotikarnevaalit”, joihin osallistui myös ”Mr Puistola”, Reino Helismaa kitaroineen. Koulusta palattuani jäin liiteriin ja saunaan nukkumaan. Meillä olivat kylässä Helismaat, Mannilat, Ojalat, Mäkiset ja Olofssonit. He juhlivat niin kauan, että pysyttelin ulkona klo 24:ään. Lopulta olin kaivon takana piilossa. Vieraat keskustelivat innokkaasti mm. Väinö Linnan uudesta romaanista Tuntemattomasta sotilaasta ja isänmaallisuudesta. Vieraiden lähdettyä pääsin syömään pöytiin jääneitä herkkuja. Nukkumaan pääsin vasta aamuyöllä kahden maissa. Illan mittaan olin käyskennellyt metsässä, jossa oli vielä jäljellä mahtavia kinoksia.