Hoivakodin rakentaminen alkanee vielä tämän vuoden puolella

Avain Rakennuttajien Ville Mäenpää ja kaupunkisuunnitteluviraston Susan Niemelä (kesk.) kuuntelevat Tapaninvainion kaupunginosayhdistystä edustavaa Laura Vehkaojaa. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Kahtia jaettavan Uimarannantie 8:n tontin asemakaavamuutoksiin sai tutustua arkkitehdin ja rakentajien kanssa Pukinmäen kirjastossa torstaina. Tontille pitää tehdä kaavamuutos, jotta Avain Rakennus Oy voi rakennuttaa kaksi kolmikerroksista kerrostaloa mielenterveyskuntoutujien hoivakodin viereen.

Aluearkkitehti Johanna Mutanen Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirastosta ei enää työstä Uimarannantien kaavamuutosta, vaan puikkoihin on tarttunut viraston arkkitehti Susan Niemelä.

Hänen lisäkseen kirjastossa kaavakysymyksiin olivat tulleet vastaamaan kerrostaloille kaavamuutosta hakeneen Avain Rakennuttaja Oy:n toimitusjohtaja Ville Mäenpää ja hoivakoti Esperi Caren aluepäällikkö Jouni Helen.

Arkkitehdin mukaan parituntisen päivystyksen aikana paikalla kävi jonkin verran ihmisiä heti alkumetreillä, sitten oli hiljaisempaa. Kävijöistä joku oli kiinnostunut asunnoista ja joku ilmaisi mielipiteensä koko prosessista hyvin kipakasti. Tontti on Tapaninvainion viimeinen täysin rakentamaton julkinen tontti, jolle kaupunginosassa on toivottu ainakin kymmenen vuoden ajan moneen otteeseen lähipalveluja kaikenikäisille asukkaille.

– Täällä on käyty ihmettelemässä, että millä tavalla tämä kaavoitus etenee ja miten tämä asia on hoidettu, arkkitehti kertoo.

Hän on vastannut ihmetelijöille, että kaavaa on tehty tyypillisellä menettelyllä eli kumppanuuskaavoitusmenettelyllä.

Kirjastoon infon loppumetreillä tullut Tapaninvainion asukasyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Laura Vehkaoja on aivan eri mieltä.

– Tämä ei ole tyypillinen menettely. Olemme olleet yhteydessä muihin kuntiin, ja tämä on vähintään vastoin hyvää hallintotapaa. Ensin olisi tehtävä kaavamuutos ja sitten kilpailutus, painottaa Vehkaoja ja kertoo hankkeen ongelmakohdista.

Vehkaojan mukaan Esperi Care Oy:stäkin* on jo ehditty kysyä, että pitääkö rakennuttaja vaihtaa.

Hanke kuitenkin etenee. Mielenterveyskuntoutujien kodeiksi tulevalla Esperi Care Oy:n 15-asunnon hoivakodilla on jo rakennuslupa.

– Työt hoivakotitontilla on tarkoitus saada käyntiin jo tämän vuoden puolella ja kerrostalojenkin mahdollisimman pian, mutta se puoli taitaa mennä ensi vuoteen. Hoivakodin rakentaminen kestää noin 12 kuukautta. Sen urakoitsijaa ei ole vielä kilpailutettu, kertoo Ville Mäenpää.

Yhdeksään ja kymmeneen metriin kipuavien kerrostalojen kaavamuutosasiaa voi kommentoida kaupunkisuunnitteluvirastolle 29.9. asti. Aineisto löytyy Pukinmäen kirjaston lisäksi kaupungin verkkosivuilta ja Kampin Laiturilta.

Pirjo Pihlajamaa

 

korjaus tehty 30.9.2016 *

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA sekä Esperi Care Oy olivat tekstissä sekaisin. Rakennuttajan vaihtamista rakennuttajayhtiön saaman negatiivisen julkisuuden vuoksi on pohtinut mm. 5.11.2015 olleessa asukasillassa Esperi Care Oy:n Tomi Rosqvist, ei Avain Yhtiöille tukea myöntänyt ARA.

Lisäyksenä juttuun, että v. 2012 silloisen asuntoministeri Krista Kiurun asettama selvitysmies päätyi ehdottamaan, että ARA-rahoitusta saavat palvelutilat olisivat kunnan tai muun voittoa tavoittelemattoman yhteisön omistamia. Uimarannantie 8:n kohdalla näin ei toimita.

Edellinen artikkeliYleiskaava jäi pöydälle
Seuraava artikkeliKaksijakoinen viikko Kolmosessa