Nina Nisonen ja Klaran verhot

Tekstiilitaiteilija Nina Nisosen omakuva. Kuva Pertti Nisonen.

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on valitsi vuoden tekstiilitaiteilijaksi Nina Nisosen. Julkistamistilaisuus pidettiin Malmitalon galleriassa Nisosen uusimman näyttelyn avajaisissa.

Nisonen tunnetaan ennakkoluulottomana ja ilmaisuaan monipuolisesti kehittäneenä taiteilijana. Hän käyttää teoksissaan omaperäisesti perinteisiä tekstiilien valmistustapoja, kuten virkkausta, huovutusta ja kirjontaa, sekä kehittää uusia tekniikoita. Materiaaleina on villaa, pellavaa, löydettyjä esineitä, kierrätyskirjoja ja vanhoja tekstiilejä.

-Materiaali itsessään pitää sisällään merkityksiä ja ohjailee toteutusta, joka voi olla hienostunutta ja herkkää, toisinaan vahvasti fyysistä, rumankaunista, Nisonen kertoo.

Nina Nisonen liikkuu teoksissaan abstraktin ja esittävän ilmaisun välimaastossa, töissä on usein mukana myös huumoria. Taiteilijaa innostavat kieli ja ihmisen kehon liikkeet. Kiinnostus teoksen ja tilan välisestä vuorovaikutuksesta heijastuu monessa taiteilijan teoksessa.

Malmitalon galleriassa avautuneeseen näyttelyynsä ”Klaran verhot, aikakerroksia” Nisonen on toteuttanut muun muassa  pienikokoisten henkilökuvien sarjan.  Viikattujen ja kirjottujen teosten materiaaleina on käytetty vanhoja tekstiilejä, joissa on muistijälkiä oman suvun tai lähipiirin ihmisistä. Teosten kautta avautuu kuvitelma ajasta, paikasta ja ihmisistä, jotka ovat aikanaan käyttäneet näitä kankaita.

Vanhojen kirjojen paperista vaistonvaraisesti syntyneestä teoskokonaisuudesta ”Mikrokosmoksen oliot” välittyy löytämisen ilo ja innostus.

Tekstiilitaiteilija Nina Nisonen asuu ja työskentelee Helsingissä vapaana taiteilijana. Vuonna 1982 hän toteutti yhdessä Kirsi Valannin kanssa Valtion taideteostoimikunnan tilaustyönä 18-osaisen teoskokonaisuuden Ketun unikuvat Mäntykankaan erityiskouluun Kuopioon. Teos palkittiin lastenkulttuurin valtionpalkinnolla 1985. Yhteistyönä Suomen Käsityön Ystävien kanssa on syntynyt joukko tilaustöinä valmistettuja julkisten tilojen taidetekstiilejä muun muassa Helsingin yliopiston kirjastoon.

Nina Nisosen on ollut mukana lukuisissa yhteisnäyttelyissä kotimaassa ja myös muun muassa Japanissa, Brasiliassa, Britanniassa, Italiassa, Slovakiassa, Liettuassa, Saksassa ja Puolassa.

  • Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on vuodesta 1981 alkaen myöntänyt vuoden tekstiilitaiteilijan tunnustuksen ammatillisesti ja taiteellisesti korkeatasoiselle työlle ja sen tekijälle.
  • Vuonna 2016 tunnustuksen sai tekstiilisuunnittelija, biomateriaalien kehittäjä Pirjo Kääriäinen.
  • Vuonna 1956 perustettu Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on tekstiilitaidetta edistävä ammatillinen asiantuntijajärjestö. Se on Teollisuustaiteen Liitto Ornamo ry:n jäsenjärjestö.

 Nina Nisonen: Klaran verhot, aikakerroksia Malmitalon galleria 23.3. – 13.4. Avoinna ma-pe 9-20 ja la 9-18 paitsi to 13.4. 9-16.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliEräviikingit kuittasivat tahmean kotitappionsa
Seuraava artikkeliKoillis-Helsinki sai kahdeksan valtuustopaikkaa