Tapulikaupungissa uskalletaan uskoa ihmeeseen

Tapulin seurakuntakodin kohtalosta keskustelu keräsi pöydät täyteen huolestuneita ihmisiä. Kuva Teija Loponen

Tapulin seurakuntakodin taru on päättymässä viimeistään vuoden vaihteessa. Seurakuntakodilla pohdittiin alueen toimijoiden, seurakunnan vapaaehtoisten ja työtekijöiden sekä asukkaiden ja paikallispoliitikkojen voimin ratkaisua tilakysymykseen.

Seurakunnan tilannetta valotti kirkkoherra Heikki Arikka kertoen miljoonan euron säästötavoitteesta, joka pitää saada aikaan nimenomaan tiloista. Jokaisen helsinkiläisseurakunnan täytyy luopua vähintään tuhannesta neliöstä, jonka seurauksena joissakin seurakunnissa joudutaan luopumaan jopa kirkkorakennuksista.

Arikka myös totesi, että tullee aika, jolloin Helsingin kaikista 272 toimintatilasta on jouduttu luopumaan.

Tapulissa seurakuntakodin peruskulut suntio mukaan lukien tekevät vuositasolla 100 000 euroa.

-Voin vakuuttaa, että minun oli ikävä aloittaa virkakauteni näillä säästötoimilla, mutta se vain on pakko. Kirkollisveron maksajia poistuu seurakunnasta joka päivä noin kaksi henkilöä, tämä sama linja on jatkunut jo 10 vuotta. Se kertoo osaltaan kuinka tulot pienevät koko ajan. Vakuutan, että olen kyllä valmis neuvottelemaan asiasta eri tahojen kanssa, jos vain löydetään realistisia ratkaisuja siihen, miten tämän seurakuntakodin vuokra saataisiin maksettua, kuumeisena paikalle saapunut Arikka lupasi.

Joku laskeskeli, että Tapulin alueelta pitäisi saada 1000 uutta jäsentä seurakuntaan, niin vuokratulot kuittautuisivat sillä.

Vapaaehtoisena toimivat Irma Kiikkala ja Aarne Vesamäki kertoivat, että tiloja käyttävät muutkin kuin seurakuntalaiset. Eri uskontokuntiin kuuluvat ja uskonnottomat käyvät erilaisissa kokoontumispiireissä, soppakirkoissa ja leivänjaossa. Koska mitään asukastilaksi sopivaa paikkaa ei Tapulikaupungista löydy ja nuorisotilakin on nyt poissa käytöstä kosteusvahinkojen vuoksi, on seurakuntakodin kiinteistö käytännössä ainoa paikka, jossa vähänkin suurempi joukko voi kokoontua ja jossa on kunnolliset keittiötilat.

Illassa haettiin nimenomaan konkreettisia ratkaisuja. Sellaiseksi todettiin, että pitää saada kokoon joukko yhdistyksiä jotka haluaisivat tiloissa kokoontua ja jotka voisivat anoa toimintaprojekteilleen kaupungilta avustusta.

Yleisön joukossa ollut Marjut Tawast ehdotti tomerasti työryhmää, johon pyydetään kaikkien paikallisten toimijoiden edustajat sekä paikalla olleet poliitikot Terhi Peltokorpi, Tuulikki Vuorinen, Ulla Halme ja Tiina Sandberg. Alueellisia toimijoita Tapulikaupunki-Seuran ja seurakunnan vapaaehtoistoimijoiden lisäksi olisivat edustajat muun muassa MLL:stä ja Eläkkeensaajista. Työryhmä voisi pohtia rypälerahoituksen hakemista erilaisten projektien kautta vuokrakuluja kattamaan. Myös seurakuntatalossa vuokralaisena toimivan Pilke-pitopalvelun Tiina Granlund oli valmis osallistumaan aivoriiheen ja yhdeksi tulevaisuudenkin vuokralaiseksi. Tahtotila tilan säilyttämiseksi asukkaiden ilona ja kohtaamispaikkana oli kova, talous silti suuri ongelma.

Teija Loponen

Tapulin seurakuntakodin toimintaa

  • Lahjoitusleivän jako maanantaisin, 50-80 henkilöä
  • Olotilakahvila tai puuro tai soppakirkko maanantaisin, 50-70 henkeä
  • Iltapäivisin lasten päiväkerhot, 10-13 lasta
  • Perhekerho torstaisin 12 lasta + aikuinen
  • Kokkikerho nuoret, ti ja ke, noin 10 nuorta
  • Eläkeläisten iltapäivä torstaisin 6-10 henkeä
  • Kirjoittajapiirin kokoontumiset maanantaisin 6-8 henkeä
  • Pyhäkoulua viikonloppuisin
  • Tapulimessu + kahvit kerran kuussa
  • Kaste-, rippi-, hää- ja muistotilaisuuksia viikonloppuisin
  • Diakoniapäivystyksen asiakkaat sopimuksen mukaan pitkin viikkoa
  • Olohuoneessa vaatteiden ja luettavien kierrätystä
  • Lisäksi satunnaisemmin AA-ryhmän, Tapulikaupunki-Seuran ynnä muiden kokouksia.
Edellinen artikkeliKristillisen koulun säätiö ostaa Pieksupolun
Seuraava artikkeliKenelle äänesi annat?