Ranskalaista komediaa ja jännitystä Malmilla

Juha Kalliolahti menee sekaisin rahasta. Edessä vaimoa esittävä Anne Karhunen. Mystistä naapuria outoine eleineen esittää Jouni Harju. KUVA RIITTA RASK

Malmin Työväen Näyttämön Ovista ja ikkunoista –näytelmä on yllättävä, hauska ja paikoin hyvin jännittäväkin esitys, joka ensi-illan perusteella saa katsojansa nauramaan ja hyvälle tuulelle.

Lavalla nähdään nukutuslääkäri Bruno ja lastentarhan johtaja Laurence, jotka ovat varsin tavallinen keskiluokkainen aviopari. Sitten tapahtuu jotain, heidän elämänsä mullistuu täydellisesti oudon rahantulon myötä. Näytelmä paljastaa, kuinka ihmisluonne voi olla ahne ja arvaamaton ja kuinka hyvät aatteet ja arvot ollaan helposti heittämässä romukoppaan – vai ollaanko. Älyllinen näytelmä myös haastaa katsojat ajattelemaan, ei vain nauramaan.

Näytelmän on kirjoittanut ranskalainen näytelmäkirjailija ja koomikko Sébastien Thiéry ja sen ohjaa Michel Budsko. Näytelmää esitettiin kolmisen vuotta sitten Kansallisteatterissa.

-On täysin sattumaa, että meillä on viime vuoden tapaan ranskalaisen näyttelijä-kirjailijan teos. Ja mikä hauskinta, vasta näytelmän valinnan jälkeen selvisi, että siinä on suora viittaus viime vuonna esittämäämme näytelmään Valmennetaan varas, kertoo ohjaaja Budsko innoissaan.

Jo neljättä kertaa Malmilla ohjaava Budsko valitsi tämän vuoden näytelmän näyttelijöiden perusteella.

-Järjestimme tilaisuuden, johon kutsuimme näyttelemisestä kiinnostuneita ihmisiä mukaan. Paikalle tuli toistakymmentä henkeä ja heistä valitsimme mukaan kaksi hienoa kokenutta harrastajanäyttelijää, Anne Karhusen ja Juha Kalliolahden. He ovat päärooleissa ja kahdessa pienemmässä roolissa ovat Jouni Harju ja Vuokko Suitiala, Budsko kertoo.

Hän lisää, että on ohjaajan kannalta on tärkeää, että näyttelijät ovat verrattain samantasoisia.

Harju esittää hyvin mystistä naapuria ja Suitiala palvelijaa, jolle tärkeintä on vakuuttaa ettei ole varas.

Juha Kalliolahti on näytellyt aiemmin pitkään Tapanilan Työväen Näyttämöllä.

-Olin valmis päärooliin, mutta kyllä minut yllätti se määrä tekstiä, joka piti opetella, Juha Kalliolahti kertoo.

-Itse asiassa se taisi yllättää meidät kaikki, kaksi pääroolia ovat tällä kertaa yllättävän suuret, myöntää ohjaajakin.

Kalliolahti kehuu Michel Budskon henkilöohjausta, koska harrastajateatterin puolella jokainen harjoitus on samalla koulutusta.

-Hänellä on selkeä näkemys kokonaisuudesta ja hän pitää tarkkuudesta – ne ovat hyviä ominaisuuksia ohjaajalle, Kalliolahti toteaa.

-Meillä on Michelin kanssa toisinaan vähän erilaisia näkemyksiä asioista, mutta vaikka keskustelemme niistä kiivaastikin, on hän todella osaava ohjaaja, myötäilee Malmin Työväen Näyttämön pitkäaikaisiin näyttelijöihin kuuluva Vuokko Suitiala.

-Vuokko on mahtava persoona, jonka olen aina valmis ottamaan mukaan.  Hän saa vapaasti vaikuttaa siihen, minkä kokoisen roolin minäkin vuonna haluaa vastaanottaa. Ja ne meidän erimielisyytemme liittyvät yleensä siihen, miten pitkälle komediassa mennään, tyylikkään ja yliampuvan näyttelemisen raja on usein hiuksenhieno, ohjaaja selventää.

Jo heti ensi-illassa kehuja sai myös esityksen valosuunnittelu, jonka tänäkin vuonna on lavasteiden ohella luonut Tarja Ervasti. Ervasti ehti mukaan vasta harjoitusten ollessa jo pitkällä, sillä hän vastasi Lux Helsingissä Tuomiokirkon valaistuksesta.

-Tämä näytelmä on mainion viihdyttävä, mutta samalla aivotoimintaa stimuloiva. Siinä on valtavasti ajankohtaisia ja yhteiskunnallisia asioita, jotka nivoutuvat hienosti komediaan, Ervasti kiittelee näytelmävalintaa.

Ovista ja ikkunoista –esitykset jatkuvat 2.4. asti torstaisin klo 19 ja sunnuntaisin klo 13 Malmin Työväentalolla, Takaniitynkuja 9.

Liput 15 e, eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat 10 e. Näytelmä ei sovellu lapsille.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMinetit Elite historialliseen voittoon!
Seuraava artikkeliVantaanjoen varteen julkinen grillauspaikka