Vaimoni on toista maata naurattaa Malmilla

Auttamisen halu ja saamisen himo on yksi näytelmän teemoista. Kuva Erkki Suitiala

Vaimoni on toista maata on hauskuttava näytelmä, joka myös laittaa naurun ohella miettimään, jopa omiakin toimiaan. 

Ranskalaisen Gilles Dyrekin nykykomedia Vaimoni on toista maata vie yleisön kyläilyreissulle. Pian naimisiin menossa oleva pariskunta saa vieraakseen miehen vanhan opiskelukaverin ja tämän naisystävän. Kyläilystä kehkeytyy melkoinen farssi, kun väärinkäsitykset ja ennakkoluulot kietoutuvat parisuhdeongelmiin. Miten vieraat suhtautuvat umpirakastuneen parin puheisiin ja mitä puhumattomuus voikaan saada aikaan.

Illan aikana tavarat vaihtuvat, samoin pariskuntien tunteet. Sanoilla voi olla yllättävän suuri merkitys. Toisaalta sanojen sisältö voi jäädä myös kuulematta, jos itselle on jo muodostunut vahva mielikuva jostain asiasta.

Näytelmässä oleellisina teemoina ovat ulkomaalaisiin kohdistuvat asenteet sekä auttamisen halu. Näytelmässä kielirajat ylittävä kommunikaatio synnyttää kielipesulan, jossa pariskunnista tulee esiin aivan uusia inhimillisyyden kerroksia. Heikommassa asemassa olevaa halutaan auttaa.

Auttamisen halussa nousee mainiosti esiin se, että pyyteetön auttaminenkin voi sisältää tietynlaista väheksyntää autettavaa kohtaan ja myös itsekkyyttä. Annetaan pois sellaista, mikä ei itselle enää kelpaa ja ostetaan tilalle uusi sen sijaan, että autettava saisi uutukaisen tavaran.

Taidoiltaan tasavahvat parit tekevät näytelmästä nautittavan. Vuokko Suitiala suoltaa siansaksaa varsin ihailtavasti ja uskottavasti ja Maarit Kivivuori on hellyttävä illallisten emäntänä. Juha Kalliolahti näyttelee roolinsa osuvasti naisystävänsä käytöksestä hämmästyneenä miehenä, joka yrittää vaihtaa puheenaihetta, muttei myöskään halua puhua omista opiskeluaikojen toilailuistaan. Mustasukkaisuuttakin kun on ilmassa.

Petri Rovion avuttomuus tavaroiden löytämisessä lienee tuttua monessa kodissa yleisön naurahduksista päätellen. Tämä hupailu saa katsojansa hyvälle tuulelle.

Tuttuun tapaan näytelmän on ohjannut Michel Budsko, lavastus ja valosuunnittelu on Tarja Ervastin.

Teija Loponen

Esitykset Malmin Työväentalolla, Takaniitynkuja 9, 23.2.-12.4. torstaisin klo 19 ja sunnuntaisin klo 13. Lippuvaraukset (16/12 e) Malmin Työväentalolle: puh. 040 738 2843 tai hilkka.e.kinnunen@gmail.com, Malmitalolle ma 6.4. ja ti 7.4. klo 19, liput 17,50/13,50 Lippu.fi.

Edellinen artikkeliHuhtamo ja Laitala valtaavat Lavaklubin: Kaj meitä laulattaa
Seuraava artikkeliPaneelikeskustelussa poliitikkoja ja luontoasiantuntijoita: Lentokentän luontoarvot pohdinnassa