Joulupukin kakkoskoti on täällä!

joulupukki
Joulupukki on levännyt Puistolassa, josta hän lähtee liikkeelle jo ennen jouluaattoa. KUVA TEIJA LOPONEN

Tätä ei pidä paljastaa lapsille: Puistolasta löytyy joulupukin kakkosasunto. Ovessa ei lue Joulupukki, vaan salanimi Rauno Sättri.
Vaan mitäpä joulupukki tuumii omasta työstään? Joko häntä kyllästyttää lahjojen jakelu?

Koillis-Helsingin Lähitieto pääsi haastattelemaan joulupukkia juuri ennen joulukiireiden alkua ja tapasi samalla myös pukista hyvää huolta pitävän joulumuorin.

Joulupukin kaupunkiasunnolla on levollinen tunnelma – toisin kuin Korvatunturin pajalla tähän aikaan vuodesta. Ja toisin kuin tonttujen pajassa, täällä ei päävärinä ole punainen, vaan ehkäpä lumen kaipuusta johtuen oleskeluhuone on somistettu lumenvalkoisella. Takan päällä hehkuu valkea lumilyhty ja joulumuori on tehnyt muitakin taidokkaita lumihenkisiä koristeita ihan itse muistuttamaan Lapin pakkasista.

Joulupukki kertoo, että joulutunnelmaan päästään hyvissä ajoin, sillä hän käy toisinaan jo ennen joulua vierailemassa perheissä, jotka lähtevät jouluksi ulkomaille. Samaten ennen joulua hän käy ilahduttamassa Antinkodissa ja muutamassa muussakin hoitokodissa asuvia ikäihmisiä. Myös lapset saattavat tavata pukin jo ennen aattoa vaikkapa kaupassa.

Puistolan kirkon ekaluokkalaisten iltapäiväkerhon pikkujouluista pukilla on hyvät muistot:

-Siellä lapset ovat aina niin mukavia ja kohteliaita ja heille  on opetettu hyvät käytöstavat. Kun pukki kysyy vaikkapa mitä kukin lapsi harrastaa, niin jokainen viittaa reippaasti ja vuorollaan sitten reippaasti vastaavat. Ja hyviä ovat lasten harrastukset, on jalkapalloa, laulua, musiikkia ja tanssia. Heissä on hyvä tulevaisuus, pukki kiittelee.

Itse jouluaattona joulupukin reki suuntaa ensiksi Mariankotiin. Siellä hän kiertää monta osastoa ja huoneissa asti, mikäli joku ei kykene sängystään nousemaan. Sen jälkeen alkavat lapsiperheissä vierailut.

Usein lapset kyselevät millä kulkupelillä pukki on tullut.

-No, jos on lunta tulen reellä perille asti, muuten sitten helikopterilla. Etenkin pakkasilla on mukavaa, että joulumuori on kyydissä mukana, häneltä saan syötävää ja juotavaa matkan varrella ja tarvittaessa hän oikoo myös partaani, jos viima tahtoo sotkea sen, joulupukki kertoilee.

Toisinaan joulupukilla on mukanaan tonttujen kirje, jossa tontut kertovat, josko olisi tarpeen vähän parantaa koulutyötä tai auttaa enemmän kotitöissä tai pikkusisarusten hoidossa. Tontut ovat saattaneet myös pistää pukille havaintojaan lasten harrastuksista.

-Joissain kodeissa on paikalla koko suku. Silloin en millään ehdi jakaa kaikkia paketteja, vaan pääasiassa vain lasten lahjat, pukki kertoilee.

Hän toteaa, että on mukavaa, kun joulua vietetään yhdessä suurella joukolla ja lauletaan yhdessä joululauluja.

Vanhemmille joulupukki haluaa tässä välissä muistuttaa, että hän saattaa muhkeine partoineen olla joistakin lapsista vähän pelottava. Silloin ei pidä lasta pakottaa pukin syliin kuvattavaksi, vaan joulupukki voi itse siirtyä lähemmäs lapsia kuvan ottoa varten. Jouluaatosta pitää jäädä kaikille hyvä mieli.

Joulupukki kertoo nauttivansa työstään suunnattomasti.

-On niin mukavaa nähdä iloisia lapsia, silmien kirkkaus ja joulun riemu heissä. Toivon, että jokaisella lapsella olisi onnellinen joulu. Kerran eräässä perheessä ei ihan näin ollut. Siellä isä makasi lattialla voimajuomista väsähtäneenä ja lapset olivat peloissaan piilossa sohvan takana. Minä komensin isän ylös ja sitten lapsetkin uskaltautuivat pakettinsa hakemaan. Sieltä lähdin vähän suruissani pois, hän muistelee.

Ja kerran joulupukki joutui rauhoittelemaan villejä pikkupoikia, jotka oitis repivät saamansa paketit auki. Joulupukki opetti heille, että ensin jaetaan kaikille lahjat ja vasta sen jälkeen käydään availemaan ja ihailemaan niitä.

-Mutta kyllä lapset ovat  niin mukavia. Kerran koulun ohi kulkiessani kuulin erään tytön toteavan kavereilleen, että meillä ainakin käy se ihan oikea joulupukki, koska se on joka vuosi ihan samannäköinen.

Niissä kodeissa, joissa joulupukki näyttää vähän erilaiselta, saattaa olla kyseessä vanha tonttu, joka auttaa pukkia valtavassa urakassaan.

Ja vielä joulupukki antaa yhden toiveen lahjojen toimittajille, saajien nimet selvästi paketteihin, joulupukki ei voi millään muistaa, mikä paketti on kenellekin tarkoitettu!

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPuMalla menestyksekäs syksy 
Seuraava artikkeliViime hetket