Puistolassa ei kaivata kerrostaloja

Hahmotelmaa, miltä kerrostalot voisivat näyttää. Kuvakaappaus verkkokeskustelusta.

Kaupunki järjesti viikko sitten keskiviikkona verkkokeskustelutilaisuuden, jossa alkuun käsiteltiin Pukinmäen suunnitteluperiaatteita ja jälkimmäisessä osassa Puistolaa. Pukinmäen osuudesta kerromme ensi viikon lehdessä.

Puistolassa kuuma peruna on nyt Raidepolun ja Simakujan alueet, joiden asemakaavan muutoksen käynnistymistä, osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa ja alustavia ideasuunnitelmia esitteli arkkitehti Joakim Kettunen.

Jonkin teknisen vian vuoksi noin kuusitoista linjoilla odottanutta ei tahtonut päästä kokoukseen sisään, mutta osallistujia oli kuitenkin noin seitsemänkymmenen luokkaa.

Puistolassa on junarataan rajoittuen kolme erillistä tonttihanketta suunnittelussa. Lähimpänä asemaa sijaitsevalle kolmen tontin alueelle on suunnitteilla kerrostaloja, joiden korkeudet olisivat näissä suunnitelmissa 3-, 4-, ja 5-kerrosta. Tonttitehokkuus tuolla Raidepolun tontilla tulisi olemaan 1.14. Korkein talo olisi lähinnä rataa ja omakotialueen suuntaan kerrosluku laskisi. Pysäköinti sijoittuisi melualueelle ja pieni sisäpiha kadun puolelle. Taloihin on suunniteltu harjakattomallia, jotta ne sulautuisivat paremmin ympäristöönsä. Katutasoon voisi tulla myös liiketilaa.

Simakujan ja puistoalueen tontille tullaan suoraan asematunnelista ja sille tehokkuusluku olisi peräti 1,28. Rakennusoikeutta olisi tällöin 4000 neliötä ja asuntojen koot vaihtelisivat yksiöistä 4 h +k -huoneistoihin.

Suunnitelmamalleja rakennusten sijoittelusta esiteltiin kaksi.

Kolmas tontti jäisi pientalorakentamiseen, luhti- tai rivitalo olisivat mahdollisia, mutta siitä ei vielä mitään viitesuunnitelmia ole olemassa.

Tonttien kaavoitus on noussut esiin tontinomistajien aloitteesta ja kerrostaloja suunnitellaan esteettömiksi, sillä hissitaloja ei Puistolassa ole.

Puistolassa on hyvät palvelut radan läheisyydessä ja se on yksi syy tehokkaamman rakentamisen suunnitteluun.

Puistolalaiset eivät tätä tehokasta kerrostalorakentamista omakotialueelle kuitenkaan halua.

-Tässä on nyt selvä mittakaavavirhe, ei kantakaupunkimaista tehokkuutta voi laittaa pientalojen keskelle, oli useiden puheenvuorojen sisältö.

Puistola-Seuran Maija-Liisa Pennanen kertoi seuran tehneen kyselyjä ja niistä on koostettu parikymmensivuinen kooste, jonka seura lähettää kaupungille tiedoksi ja toiveensa mukaan myös huomioon otettavaksi.

Valtaosa puheenvuoroista nosti esiin kerrostalojen massan sopimattomuuden pientaloalueelle, niiden aiheuttamat varjostukset ja runsaan asukasmäärään tuoman liikenteen kasvamisen synnyttämät ongelmat.

Muutama rakentamista kannattavakin puheenvuoro silti kuultiin.

Joakim Kettunen muistutti, että mielipiteitä saa kaupungille suunnitelmista lähettää.Näin nyt suunnitelmissa olevat tontit sijoittuvat kartalla.
 
 

Teija Loponen

Edellinen artikkeliLisää aloituspaikkoja lukioihin -Medialukioon 11 oppilasta enemmän
Seuraava artikkeliKansanäänestys jää järjestämättä