Sähköisyyttä

teija loponen

Sähköiset palvelut ja yhteiskunnan digitalisoituminen ovat viime viikkoina puhuttaneet ihmisiä paljon. Monien asioiden siirtyminen verkossa suoritettaviksi kauhistuttaa etenkin heitä, joiden työssäolovuosiin ei tietotekniikka vielä kuulunut. Vanhemmalla iällä tietokoneen ja sen erilaisten ohjelmien käyttöönotto ei välttämättä ole kovin helppoa. Pelkoa herättävät joka paikkaan tarvittavat salasanat, se ettei lomakkeita täytettäessä uloskirjautumisen jälkeen välttämättä pääse tarkistamaan onko kaikki kohdat täyttänyt oikein, eikä aina ei saa vahvistusta siitä, että viesti on varmasti lähtenyt.

Valtiovalta lupailee, että heille, joille asioiden hoito digitaalisesti on liian haastavaa, voidaan asiointi toteuttaa edelleen paperilla ja postin välityksellä. Tässä kohdassa moni muistuttaa, että postikaan ei enää kulje kuin ennen. Kulkevatko siis paperit tarpeeksi nopeasti?

Jokaisessa Koillis-Helsingin kirjastossa on tietokoneiden käyttöön saanut on jo useamman vuoden apua vertaisohjaajilta. Heitä löytyy myös palvelukeskuksista. Vertaisohjaajat opastavat korvauksetta tietokoneen käynnistämisestä lähtien erilaisten ohjelmien käyttöön. Heidän pakeillaan voi käydä useammankin kerran ja ottaa halutessaan oman laitteensa mukaan. Paperista asiointia voi hyödyntää kunnes kokee osaavansa tietokoneen käytön riittävän hyvin.

Yleiskaavan käsittely saa yhä vielä sähköistä tunnelmaa aikaan. Nyt on Museovirasto lähtenyt viemään reippaammin eteenpäin omia näkemyksiään ensi vuonna 100 vuotta täyttävän Suomen pääkaupungin aikeista tuhota kohteita, joita Museoviraston näkemyksen mukaan pitäisi suojella, eikä rakentaa asunnoiksi. Museovirasto kantaa huolta niin arvokkaista luontokohteista kuin rakennuksista alkuperäisine ympäristöineen. Museoviraston mukaan kaupunki tekee virheen ottamalla rakennuskohteiksi Malmin lentokentän, Tuomarinkylän kartanon, Töölön kisahallin, Mäntymäen kentän ja Lapinlahden sairaalan alueet. Samoin Vantaanjoen varsi, Vartiosaari ja Viikin vihervyöhykkeet tulisi heidän mielestään säästää. Aika näyttää kenen näkemyksillä on suurin painoarvo.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliPuistola sai pyöräpylonin
Seuraava artikkeliEsitys muuttaa pikkukoulu pika pikaa asunnoiksi kaatui