Valon messu siirtyi digiaikaan vapaaehtoisvoimin

Korona-aikana Puistolan kirkolla tallennetaan Valon messu pienen porukan kesken. Vaittisten ja Pettisten perheistä ovat mukana myös nuoret muusikot. Kuva Esa Ahonen tammikuu messun tallenteesta

Nuoret ja varttuneemmat vapaaehtoiset suunnittelevat ja toteuttavat yhdessä musiikkipitoisia Valon messuja. Tapanilan messut ovat koronan aikaan tauolla, Puistolassa messu toteutetaan kerran kuussa ja tallennetaan etänä katsottavaksi.

Puistolan ja Tapanilan kirkoissa on jo useiden vuosien ajan vietetty vapaamuotoisempia Valon messuja, jotka sopivat myös harvemmin normaalimessuun osallistujille. Ajankohtakin, kello 17, on monelle aamuherätystä sopivampi.

-Messuissa on yleensä uudempaa ja rytmikkäämpää musiikkia, kertoo Puistolassa Valon messuja organisoiva Esa Ahonen.

Ahonen itse pitää erityisesti jazzhenkisestä musiikista. Messuun valikoituu usein Esan nuoruuden tutun, Pekka Simojoen musiikkia.  

Ahonen kertoo, että kun korona keskeytti messut viime syksynä, niin Puistolassa päätettiin lähteä siirtämään messua digiaikaan.

-Opettelemista on ollut ja aikaa saattaa kulua reippaasti tallenteen editoimisessa, mutta silti se on antoisaa. Tiimissä on normaaliaikaan mukana iso joukko ammattitaitoisia eri-ikäisiä muusikkoja, juontajia, puheen pitäjiä, rukousavustajia, äänittäjä, kuvaaja ja koordinaattori. Seurakunnan puolesta on liturgi ja suntio. Tämä on meidän vapaaehtoisten tapa palvella sekä levittää ilosanomaa, Esa Ahonen toteaa.

Puistolassa soitinvalikoimasta löytyy saksofoni, trumpetti, flyygeli, Loota-perkussiot, kitarat ja sähköbasso.

-Myös laulajat ovat ihan huippua. Koronan vuoksi kokoonpanot ovat nyt rajoitettuja. Onneksi tiimissä on perheitä, joissa on monta muusikkoa, siten kokoontuminen on turvallisempaa. Nauhoituksissa on ollut aina huippufiilis päällä, Ahonen kertoo.

Mahtava yhteishenki ja tekemisen riemu vetävät aina paikalle myös nuoren saksofonisti-laulaja Alina Pettisen.

-Olen viettänyt aina paljon aikaa kotikirkolla ja siellä on kiva tavata kavereita. Nyt ei kavereita siellä pääse tapaamaan, mutta tätä Valon messun porukkaa kylläkin. Kunhan korona loppuu, olisi kiva, että mukaan tulisi uusiakin nuoria. Ei tarvitse olla huippulaulaja tai soittaja, vaan täällä samalla opitaan yhdessä, Alina toteaa.

Hän kiittelee erityisesti sitä, että kaikki tiimiläiset saavat ehdotella haluamiaan biisejä messuun, niistä sitten keskustellaan yhdessä ja päätetään, mitä milloinkin otetaan esitettäväksi.

Alina kertoo itsekin saaneensa hurjasti kokemusta, oppineensa uusia asioita ja nauttineensa tiimin yhteen hiileen puhaltamisesta.

-Uusin opeteltava asia on ollut esiintyä ilman yleisöä. Alkuun se tuntui haastavalta, mutta nyt tunnelma on jo lähes sama kuin penkeillä olisi istujia, Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Pettinen kertoo.

Esa Ahonen iloitsee, että digimessun palaute on ollut pelkästään positiivista, vaikka aina on mahdollista parantaa. Verkon kautta kuulijakunta on periaatteessa rajaton ulkomaita myöten. Toiveena olisi saada seurakunnalle YouTube -kanava, jonka kautta messuja saisi helpommin jaettua.

Tammikuun messun nauhoite on katsottavissa Puistolan kirkon Facebook -sivulta https://www.facebook.com/puistolankirkko/posts/1477870285748703.  Helmikuun nauhoite ilmestyy sinne 28.2. klo 17 alkaen.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKoko kylä kasvattaa jäälinnaa
Seuraava artikkeliValintoja