Koko kylä kasvattaa jäälinnaa

jäälinna
Komea jäälinna kasvoi silmissä, kun Tapanilan ala-asteen oppilaat toivat siihen aikaansaannoksiaan. Kuva Teija Loponen

Moniväriset jäätiilet loistavat auringonpaisteessa Tapanilan Alakoulun pihalla. Lisää kerroksia ja huoneita syntyy yhteiseen jäälinnaan vähitellen niin perheiden kuin koululuokkienkin toimesta.

Maitotölkit, voirasiat ja monet muut kierrätysastiat ovat olleet kovassa käytössä erimuotoisten jäätiilien synnyttämisessä.

Tapanilan Kylätilan väki on innostanut kyläläisiä osallistumaan jäälinnan tekoon Alakoulun pihalla ja kyllä innostusta on riittänytkin. Hienoja tiiliä ei voi kuin ihastella, osassa on sisällä havuja tai oksia, joissakin kukkasia tai käpyjä. Osa tiilistä on kuviollisia, osa värjättyjä vaikkapa mehulla tai vesiväreillä.

-Kyläavustaja on pistänyt merkille, että täällä on usein näkynyt kokonaisia perheitä lisäämässä tekemiään tiilipalasia linnaan, kertoo Kylätilan koordinaattori Maija Hannula.

Maanantaina paikalla käyneet omia jäätiiliään linnaan lisänneet Hannu ja Eira Ormio laskeskelivat silloin jäätiiliä olleen noin kuutisensataa. Määrä kasvoi tiistaina, jolloin pihalle pelmahti Tapanilan ala-asteen 1-2-luokka rakentamaan linnaa yhä isommaksi tekemillään jäätiilillä, joita paikalle rahdattiin monta pulkallista.

-Jäälinnan rakentelu on hieno ja opettavainen kokemus kaikille. Tässä yhdistellään esimerkiksi kuvaamataitoa, matematiikkaa, kädentaitoja, liikuntaa sekä harjoitetaan sosiaalisten kontaktien taitoa, listasi opettaja Leena Zellama Alakoulun pihalla pidetyn oppitunnin sisältöä.

Samalla huolehdittiin ympäristöstä keräämällä omat ja ehkä muidenkin roskat pois pihalta.

Osa oppilaista vastasi jäätiilien kiinnittämiseen tarvittavasta vesihuollosta hakemalla vettä kastelukannuilla ja täyttämällä suihkupulloja. Kiinnitykseen tarvittavaa lunta löytyi linnan ympäriltä ihan etsimättäkin.

-Minä tein varmaan kolmetoista tiiltä, laskeskeli Aino.

-Minä tein 15, pistää Ilmari paremmaksi.

-Vesiväreillä oli hyvä värjätä, sai hienoja värejä aikaan, tuumivat Armi ja Helmi.

Islan mielestä parasta koko jäälinnassa on se, kun linna tulee valmiiksi ja siinä voi leikkiä.

-Täällä on tosi hienoja jääkoristeita, ihasteli Edith.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliViikissä testataan lumensulatuslaitetta
Seuraava artikkeliValon messu siirtyi digiaikaan vapaaehtoisvoimin