Liput liehumaan

teija loponen

Ensi viikon tiistaina liehuu toivottavasti jokaisessa mahdollisessa salossa lippu juhlistamassa Suomen itsenäisyyspäivää. Ensi vuonna sen suhteen koittaakin juhlavuosi Suomen täyttäessä pyöreät 100 vuotta. Moni haluaa juhlistaa itsenäisyyspäivää muutenkin kuin vetämällä lipun salkoon tai laittamalla ikkunalle kaksi kynttilää. Jo vuosikymmenet paikalliset yleisölle suunnatut ohjelmalliset lipunnostotilaisuudet Puistolassa ja Pukinmäessä sekä itsenäisyyspäivän juhlatilaisuudet esimerkiksi Malmitalolla ja Malmin työväentalolla ovat vetäneet paljon ihmisiä paikalle. Rauhan aikanakin osataan arvostaa itsenäisyyttä ja myös kunnioittaa sen saavuttamiseen vaikuttaneita kansalaisia.

Sodassa taistelleiden miesten rinnalla oman panoksensa yhteiseksi hyväksi antoivat naiset ja nuoret, jotka tekivät ennen miesten kontolle kuuluneita töitä. He huolehtivat maatiloista, työskentelivät tehtaissa ja toimivat vapaaehtoisina auttajina sairaaloissa ja erilaisissa lähettitehtävissä. Usein nuokin tehtävät saattoivat olla hengenvaarallisia. Siksi jokainen sodan ajat kokenut ansaitsee arvostusta ja osaa myös itse arvostaa saavutettua rauhaa ja itsenäisyyttä. Tiistaina jokainen heistä on ansainnut vähintäänkin lämpimän ja kiitollisen ajatuksen meiltä nuoremmilta polvilta.

Meillä itsenäisyyspäivää on totuttu viettämään varsin vakavahenkisesti ja arvokkaasti. Tuskin päivän arvo siitä kärsisi, jos itsenäisyyspäivää vietettäisiin vähän iloisemmin, ilon ja riemun juhlahan se on. Ensi vuonna, suurena juhlavuotena, tulee olemaan pitkin vuotta monenlaisia tapahtumia, joissa 100 -vuotiasta Suomea juhlitaan. Kansalaisjärjestöt ja monet yhdistykset suunnittelevat jo nyt omia tapahtumiaan osin Suomi 100-organisaation siipien suojassa. Tulevassa Suomi 100-juhlavuodessa on vahvasti mukana myös Kirkonkyläntiellä päämajaansa pitävä Suomen Lions-liitto, jonka yksi suurista hankkeista on Suomen nuorison hyväksi koituva Punainen Sulka –keräys. Keräys alkoi jo kesän jälkeen ja huipentuu juhlavuotena. Punainen Sulka –lipaskerääjiä näkee Malminkin kauppakeskuksissa aika ajoin.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliMuseoviraston valitus hallinto-oikeuteen kohdistuu myös Malmin lentokenttään
Seuraava artikkeliKKPH-aktiivit: Perustamisselvityksen tekijäksi puolueeton virasto