Jakomäelle etsitään uuden sydämen luojaa

Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluviraston arkkitehti Elias Rainio kertoi Jakomäestä ja alueen asemakaavoituksen aikataulusta. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Helsingin kaupunki alkaa yhdessä Jakomäen kesiosan kehittämisestä vastaavien rakennuttajayhtiöiden NCC:n ja Optiplanin kanssa etsiä allianssille tärkeää kolmatta jäsentä eli uutta Jakomäkeä suunnittelevaa arkkitehtitoimistoa.

Arkkitehtitoimistoille järjestetään Jakomäen sydän -kilpailu, jossa finaaliin pääsee viisi parasta suunnitelmaa. Joulukuun 15. päivä alkavalla kilpailulla etsitään parasta vaihtoehtoa ratkaista alueen peruskorjattavien julkisten koulu- ja muiden tilojen sekä asuinrakentamisen yhtälö.

Raati valitsee finalistien joukosta voittajan, joka saa itse päättää, työstääkö hän ideansa valmiiksi allianssin jäsenenä vai ostopalvelun osapuolena.

Raadin puheenjohtajana toimii apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki.

– Haluaisin nähdä jotakin uutta ja omintakeista. Sellaista, mitä ei ole aikaisemmin nähty. Jotakin tunnistettavuutta, jonkin kiinnekohdan, ja samalla tietenkin ratkaisun hyvään asumiseen, kertoi Anni Sinnemäki Lähitiedolle Kampin Laiturilla viime tiistaina, jolloin arkkitehdeille esiteltiin Jakomäen keskiosan suunnittelun periaatteita.

Hänelle itselleen Jakomäki on ennen tätä projektia ollut neitseellistä maaperää.

– Alue on vähän saareke, erillään muusta kaupungista. Kun se ei ole reiteillä, sinne ei tule lähdettyä, hän pohtii.

Paikalle oli tullut kymmenisen arkkitehtiä noin viidestä toimistosta. Jakomäki tuntui olevan monelle tuntematonta vyöhykettä, josta tiedetään yhden arkkitehdin sanoin ”maine, hyvässä ja pahassa”.

Laiturille tulleita arkkitehtejä kiinnosti muun muassa se, että miten työskentely byrokraattisen ja kankean päätöksentekoprosessin omaavan kaupungin kanssa sujuu allianssissa, jossa vastuu onnistumisesta bonuksineen ja sanktioineen on jaettu allianssin jokaisen jäsenen kesken.

Helsingissä ei ole koskaan aiemmin toteutettu kaupungin suuria rakentamishankkeita allianssimallilla, joten tilanne on siltä osin kaikille uusi, mutta Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskuksen hankesuunnittelupäällikkö Jarmo Raveala lupasi pitää poliitikot ja virkamiehet Jakomäki-asiassa koko ajan ajan tasalla.

Arkkitehdit saivat myös rautaisannoksena tietoa Jakomäen keskiosan julkisten rakennusten nykykunnosta, joka ei ole kaikilta osin mairitteleva.

Helsingin kaupungin yhdyskuntatyöntekijä Soile Atacocugu kertoi Jakomäen asukastoiminnasta ja sai arkkitehdit hieman hirnumaan esittelemällä omia ajatuksiaan Jakomäen sydämestä rujollisen näköisen hevosen sydämen kuvaa apuna käyttäen.

Arkkitehdeille on annettu aikaa suunnitella Jakomäelle uusi sydän 27.3.2017 asti.

Tilaisuutta sai seurata kaupungin verkkosivujen kautta livenä ja osallistumista harkitsevat ja muutkin voivat katsoa videon myös jälkitallenteena. Lisäksi Helsingin kaupungin sivuilta otsikon Tarjouskilpailut-alta löytyy kilpailuun liittyvä suuri Jakomäki-aineisto.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliSe näkyy jo
Seuraava artikkeliJoulupukkikin postinjakajien tukena