Joulupukkikin postinjakajien tukena

postinjakajat_joulupukki
Linda Lundström otti vastaan joulupukin allekirjoittaman kortin jakelun säilyttämisestä viisipäiväisenä. KUVAT TEIJA LOPONEN

Postinjakajia jalkautui lauantaina Ala-Malmille valistamaan ihmisiä suunnitellun Postilain uudistuksen vaikutuksista. Joulupukkikin allekirjoitti tukikortin, jolla postin jakaminen halutaan säilyttää viisipäiväisenä.

-Postipalvelun liiketulos oli viime vuonna lähes 60 miljoonaa euroa, josta maksettiin valtiolle osinkoina 18 miljoonaa. Postinjakelussa ei siis ole kyse tuottamattomasta toiminnasta, saati tehottomista työpaikoista, kertoo Tattarisuon ja Alppikylän alueilla postia jakava Riitta Pesonen.

Hän muistuttaa, että postinjakelu on yksi  niistä harvoista peruspalveluista, jotka onnistutaan hoitamaan ilman valtion rahallista panostusta.

Postilain uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa avattiin postinjakelu vapaaksi kilpailulle. Toisessa vaiheessa esitetään postin jakelukertojen harventamista taajamissa kolmeen päivään viikossa.

-Tällä olisi mittavat vaikutukset niin postinjakajien työllisyyteen kuin kirjeiden kulkunopeuteen ja sitä kautta ihmisten tasapuoliseen kohteluun ja asioiden hoitamiseen. Esimerkiksi laskujen eräpäivät saattavat umpeutua, tieto lääkäriajasta tulla liian myöhään tai vaikkapa Kelan päätöksiin reagointiaika jää liian lyhyeksi, listaa Pesonen esimerkkejä postinkulun harventumisen aiheuttamista ongelmista.

Jo nyt posti kulkee toisinaan varsin epävakaasti.

-Sen on Posti aiheuttanut itse. Postin kulku huononi vuoden 2014 kevään jälkeen, jolloin irtisanottiin suuri määrä jakajia. Viime keväänä irtisanottiin lisää. Jakajia on nyt aivan liian vähän työmäärään nähden ja henkilöstövuokrausfirmoista palkatut jakajat eivät luonnollisestikaan voi tuntea toisinaan haastaviakin postinjakoreittejä.

Riitta Pesonen harmittelee sitä, että irtisanottujen ohella paljon pitkään palvelleita postinjakajia on lähtenyt vapaaehtoisesti uusiin töihin, mikä on tarkoittanut hiljaisen tiedon häviämistä postista.

-Tässäkin työssä tarvitaan ammattitaitoa, Pesonen muistuttaa.

Postinjakajia huolestuttaa oman työn pirstaloitumisen lisäksi kirjesalaisuuden säilyminen, ihmisten henkilötietojen omistajuus ja väärin jaetun postin palauttaminen uudelleen jakeluun.

#AntakaaPostinKulkea –kampanjaan voi osallistua tilaamalla Posti- ja logistiikka-alan unionilta (PAU) postinjakelua puolustavan postikortin ja lähettämällä sen jollekin liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenelle, osoite on valmiiksi kortissa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

postinjakajat
Jari Kotola, Riitta Pesonen ja Timo Väisänen ihmettelevät, miksi aina ajatellaan vain omaa napaa. Vaikka päättäjät itse eivät tarvitsisi Postin palveluita, muut niitä voivat tarvita.

 

Tätä mieltä postinjakelusta:

Koillis-Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Milla Kissaniitty
-Postinjakelun toimitusajat ja varmuus ovat olleet jo tähän mennessä ala-arvoista luokkaa.

-Kolmipäiväinen jakelu tuskin tuo siihen parannusta. Tämä on varsinkin suomalaisille verkkokauppiaille todella valitettava asia.

Anne Petrell, Pohjois-Helsingin tilitoimisto Debet & Kredit
-En  hyväksy postijakelun typistystä.

-Jakelulla on merkitystä sekä yritysten että yksityisten tahojen liiketoimintaan ja talouteen. Minusta valtion liikelaitokset ovat ihmisiä, kansalaisia varten ja tietyt palvelut pitää koskea kaikkia suomalaisia yhdenvertaisesti. Sama koskee esimerkiksi tietoliikenneyhteyksiä.

LKV Kauko Koskinen
En näe ongelmallisena, että posti tulisi vaan kolmena päivänä viikossa. Päivät voisivat olla maanantai, keskiviikko ja perjantai. Kantajien resursseja pitäisi parantaa niin, että postin jakaminen ei tulisi heille liian raskaaksi.

Teija Loponen