Se näkyy jo

teija loponen

Pimeyden keskelle on sytytetty erilaisia valosarjoja puihin ja parvekkeille tuomaan valoa ja piristämään mieltä kaamoksen keskellä. Moni aloitti jouluvalokauden viime viikonloppuna, jolloin joulun läheisyys näkyi muun muassa lauantaina Ala-Malmilla kauppakeskus Novan joulutempauksessa. Sunnuntaina vietettiin myös keskustan perinteisiä joulukadun avajaisia. Siellä on moni täkäläinenkin käynyt itse lapsena ja vienyt sen jälkeen omat lapsensa aistimaan Senaatintorin joulutunnelmaa. Täällä tosin Suutarilan jo yli 10 vuotta toteutettu tonttupolku vie  toiminnallisuudellaan voiton Aleksanterinkadulla seisoskelusta.

Joulun lähestyminen näkyy myös elävien adventtikalenterien muodossa. Tapanilassa noudatetaan samaa perinnettä kuin partiolaisten joulukalenterissa, ensimmäinen luukku aukeaa ensimmäisenä adventtina, vaikka se osuisikin marraskuun puolelle. Niinpä Tapanilan torille kokoonnutaan tulevana sunnuntaina laulamaan yhdessä joululauluja. Hieman uudempi tulokas on Malmin elävä ja laulupainotteinen kalenteri,  jossa ensimmäinen luukkutapahtuma koetaan joulukuun 1. päivä. On mieltä lämmittävää, että molempiin kalentereihin löytyy yksittäisiä ihmisiä sekä yhdistyksiä tai muita toimijoita vastaamaan ohjelman järjestämisestä. Kalenteritapahtumat tuottavat iloa niin järjestäjilleen kuin myös osallistujille.

Ensimmäinen adventtisunnuntai on monille se oikea joulukauden aloitus Hoosianna-hymneineen. Siinäkin näkyy ihmisten tarve perinteiden noudattamiseen, ne luovat tietynlaista turvallisuutta ja jatkuvuuden tunnetta. Joulukuun lähestymisen myötä käynnistyvät lukuisat joulukonsertit, lapsille suunnatut joulutapahtumat ja jouluhankintoihin liittyvät joulumyyjäiset. Useimmat tapahtumista ja konserteista ovat maksuttomia, joten niistä on kaikkien mahdollisuus päästä nauttimaan. Joulumielen synnyttämiseen tepsii joululaulutapahtumiin osallistuminen huomattavasti kaupoissa soivia joululevyjä paremmin. Vaan yhä ehtii hyvin joulumieltä pikkuhiljaa kartuttamaan, jouluun kun on vielä monta viikkoa.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin sairaalan henkilökuntaa riivaa vatsatauti
Seuraava artikkeliJakomäelle etsitään uuden sydämen luojaa