Säbä on kivaa!

Peli lähti vauhdilla ja sopuisasti käyntiin. Kuva Teija Loponen

Hietakummun ala-asteella Malmilla käy liikuntasalissa melkoinen vilske. Sinipunaiset pelaavat liivittömiä vastaan tosissaan, mutta silti iloiten myös vastapuolen maaleista.

-Tällä HIFK-Salibandyn Säbäpäivä-kiertueella on tarkoitus tehdä salibandy tutuksi ihan pienimmillekin koululaisille. Lasten liikkumisen määrän lisääminen on tärkeää ja yhteinen peli nostattaa myös yhteishenkeä. Säbää on helppo pelata vaikka kotipihalla, kertoo HIFK:n valmennuspäällikkö Juha Erälaukko.

-Ja jos pelaamisesta innostuu enemmän, voi osallistua meidän salibandymestarikerhoihin, joista yksi toimii Suutarilan ylä-asteen tiloissa, kertoo itsekin säbäkerhoa vetävä Jari Tolvanen.

Hietakummun kolmosluokkalaisten pelmahtaessa saliin mennään ensin ympyrään istumaan ja kuuntelemaan Erälaukon ja Tolvasen esittelyt, sekä ne tärkeät säännöt joita tulee noudattaa.

Itsekin liigassa pelannut ja sen jälkeen mitaleita valmentajana saavuttanut Juha Erälaukko muistuttaa, että maila ei saa nousta polvea korkeammalle.

-Muuten voi lyödä toista pahasti, huudahtaa joku oppilaista.

Heti perään muutamakin lapsi kertoo, kuinka on saanut joskus pallosta osuman poskeensa tai käteensä ja kuinka kipeää se teki.

Erälaukon jutellessa Toivanen jo jakaa väriliivit osan oppilaista taakse ja näin on joukkueet muodostettu. Ensin jokainen pääsee harjoittelemaan pallon kuljettamista esteradalla sekä maaliin lyömistä. Parin harjoittelukierroksen jälkeen ryhdytään pelaamaan. Silloin viimeistään nousee riemu kattoon ja ohjaajat kehuvat jokaista tulipa hyökkäyksestä maaleja tai ei. Liikunnan riemu on lähes käsin koeteltavissa ja se näkyy iloisista ilmeistä ja punaisista poskista.

-Tällä koulukiertueella myös tytöt lähtevät innolla pelaamaan, mikä on tosi hienoa. Heitä ei nimittäin juuri seuroissa mukana ole. Laji sopii silti aivan yhtä hyvin tytöille ja kiertueen kautta pyrimmekin saamaan myös heitä harrastajarinkiimme, valmennuspäällikkö kertoo.

HIFK-Salibandyn Säbäpäivä-kiertue starttasi lähes samaan aikaan kuin koulut elokuussa ja nyt takana on jo noin 20 koulukäyntiä ja 6000 oppilasta.

-Vielä on toistakymmentä etukäteen sovittua koulua kiertämättä, sen jälkeen on yli 10 000 lasta päässyt maistamaan salibandyn peluun riemua, lapsia valmentava parivaljakko laskeskelee.

-Samalla olemme myös löytäneet hyviä saleja, joissa voisi iltaisin säbäkouluja pitää, Erälaukko iloitsee.

-Tämä on meille yhtä suuri ilo kuin lapsille ja opettajille, kertoo kahdeksan vuotta sitten liigassa valmentanut nykyinen fysioterapeutti Jari Tolvanen, joka on koulukiertueella mukana vapaaehtoisena valmentaja.

Säbäkiertuetta tehneiden valmentajien kokemukset ovat olleet niin hyviä, että Säbäpäivästä on tarkoitus tehdä vuosittainen tapahtuma.

Lisätietoa www.hifk.net

Teija Loponen

Edellinen artikkeliJazzduo Peirani ja Parisien Suomeen
Seuraava artikkeliLex Malmi eduskuntaan