Jazzduo Peirani ja Parisien Suomeen

Vincent Peirani ja Emile Parisien ovat tämän hetken kuumin jazzduo Ranskassa. Kuva Sylvain Gripoix

Palkittu ranskalainen jazzduo, haitaristi Vincent Peirani ja saksofonisti Emile Parisien nähdään kiertueella Suomessa lokakuussa.

Ranskalaisen jazzin tämän hetken kuumin duo, harmonikan soittaja Vincent Peirani ja sopraanosaksofonisti Emile Parisien on valloittanut viime vuosina festivaalien ja konserttisalien lavoja ympäri maailmaa hurmaten yleisön perinteisiä chansoneja sekä modernia jazzilmaisua yhdistävällä energisellä ja vangitsevalla tulkinnallaan.

Peirani ja Parisien esiintyivät Suomessa viimeksi tänä keväänä April Jazzeilla sekä Satahäme Soi -tapahtumassa heinäkuussa ja kiertävät nyt esiintymässä kuudella paikkakunnalla ympäri Suomen.

Nizzasta kotoisin olevan Vincent Peiranin tausta on vahvasti klassisessa musiikissa ja lahjakkaan harmonikan soittajan siirtyminen jazzin pariin vahvistuikin kriitikoiden silmissä vasta Peiranin voittaessa La Défense Jazz –jazzfestivaalin solistisen kilpailun vuonna 2003. Jazzin ja klassisen musiikin lisäksi Peirani on ottanut musiikkiinsa vaikutteita laajalti muun muassa chansonista, maailmanmusiikista ja raskaasta rockista.

Myös Emile Parisienilla on tausta klassisessa musiikissa, mikä tuo hänen soittoonsa erityisesti ekspressionismista heijastuvia piirteitä. Peiranin ja Parisienin yhteissoitto on täynnä myös vaikutteita ranskalaisesta jazztraditiosta sekä erityisesti Ranskassa 1950-luvulla suurta menestystä nauttineen sopraanosaksofonisti Sidney Bechetin musiikista.

Kaksikko kunnioittaa menneitä sukupolvia tyylillä, samalla säilyttäen kuitenkin tunnistettavan modernin soundinsa.

Sekä Peirani että Parisien on palkittu Ranskassa musiikkialan arvostetuimmassa gaalassa, Victoires du Jazzissa vuoden artistina – saksofonisti Parisien vuonna 2014 ja haitaristi Peirani vuotta myöhemmin. Vuonna 2015 duo palkittiin myös parhaana yhtyeenä Saksan vastaavassa gaalassa, ECHO Jazz Awardsissa.
Vincent Peiranin ja Emile Parisienin kiertue avaa Vapaat äänet -agentuurin juhlasyksyn. Tuottaja Charles Gilin luotsaama Vapaat äänet täyttää tänä vuonna 20 vuotta samaan aikaan kun Suomen Jazzliitto juhlii 50-vuotista taivaltaan, minkä kunniaksi Vapaat äänet ja Suomen Jazzliitto luotsaavat kahden konsertin juhlakattauksen Malmitalossa 1.11.

Sitä ennen kuitenkin palkittu ranskalaisduo seikkailee ensi perjantaina Malmilla jazzin, musetten ja improvisaation risteyksessä.

Teija Loponen

Vapaat äänet Peirani & Parisien ”Belle Epoque” Malmitalossa pe 7.10. kello 19. Liput 12.

Edellinen artikkeliKyse on koko koillisesta
Seuraava artikkeliSäbä on kivaa!