Asuntotulva pyyhkäisee kentän ja koneiden yli

Kuvitus Janina Issakainen

Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi selvin luvuin kuntalaisaloitteen, jossa ehdotettiin Malmin lentokenttäalueen säilyttämistä lentotoiminnassa. Valtuusto päätti, ettei aloite aiheuta toimenpiteitä lukuisista sitä kannattavista puheenvuoroista huolimatta.

Aloitteen oli allekirjoittanut yli kaksi prosenttia Helsingin äänioikeutetuista, eli 13 197 suomalaista, minkä vuoksi se otettiin kuntalain edellyttämällä tavalla valtuuston käsiteltäväksi. Keskustelussa käytettiin kaikkiaan 89 puheenvuoroa.

Tapanilalaisvaltuutettu Björn Månsson , RKP, ehdotti asian palauttamista uuteen valmisteluun siten, että muun muassa tutkittaisiin niin sanottu hybridimalli, jossa säilytettäisiin toinen kiitorata ja osa alueesta otettaisiin asuntorakentamiseen. Näin asuntoja saataisiin noin 10 000-15 000 asukkaalle, eli noin puolet kaupungin himoitsemasta määrästä.

Valtuusto hylkäsi ehdotuksen äänin 55 – 29. Samoin  hylättiin ehdotus neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä lentokentän kohtalosta.

-Demokratian näkökulmasta surettaa, että Malmin lentokentän tulevaisuutta ei ole voitu selvittää avoimesti, rakentavasti ja rehdisti, vaikka tutkimuksen mukaan 67 prosenttia pääkaupunkiseutulaisista kannattaa lentotoiminnan jatkamista Malmilla. Tätä eivät myöskään helsinkiläiset äänestäjät ymmärrä. Kuvaavaa on kaupunkisuunnittelulautakunnan päätös valtuustoaloitteeseeni, jossa esitettiin kaupungin teettävän puolueettoman mielipidetutkimuksen Malmin kentästä. Vastaus oli yksioikoinen, ei tehdä muutaman kymppitonnin selventävää tutkimusta, vaikka yleiskaavaa ja asemakaavaa ennakoivaan ei-oikeustoimikelpoiseen kaavarunkotyöhön käytetään varoja moninkertaisesti, totesi puistolalainen kokoomuksen varavaltuutettu Heimo Laaksonen valtuuston kokouksessa pitämässään puheenvuorossa.

Rakentamispäätöstä ei ole pyörretty, vaikka Museovirasto on ilmoittanut vastustavansa Malmin rakentamista ja Kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra ja Euroopan investointipankki nostivat sen Euroopan seitsemän uhanalaisimman kohteen joukkoon.

Mikko Härö Museovirastosta on verrannut Malmin lentoaseman toiminnan lopettamisen olevan samalla tasolla, kuin jos Tampereella jyrättäisiin keskustan läpi virtaava Tammerkoski ja sen varrella olevat vanhat teollisuuskiinteistöt uusien asuntojen tieltä.

Kentästä myös aprillipila

Malmin lentoaseman ystävät ry:n tiedote 1.4. alkaa näin:

Vuosikymmeniä jatkunut kiista Helsinki-Malmin lentokentän alueesta on saamassa kaikkia osapuolia tyydyttävän päätöksen. Lentokenttä siirtyy osaksi Vantaan kaupunkia, jonka aloitteesta liikkeelle lähtenyt, hiljaisuudessa valmisteltu hanke on nyt saanut valtioneuvoston siunauksen.

Tiedote on luettavissa kokonaisuudessaan Malmiairport-sivustolla.

Teija Loponen

Näin valtuusto äänesti:

Punaista äänestäneet olivat ilmailukäytön jatkamisen puolella.
Punaista äänestäneet olivat ilmailukäytön jatkamisen puolella.

 

 

 

Edellinen artikkeliUusi nuorisotalo valmistunee 2020-luvun alkupuolella
Seuraava artikkeliHalaukset siivittivät Ullan lähtöä