Longinojan laaksoon tuputettiin ideoita

Useissa pöydissä tällättiin innolla idealappuja Longinojan laakson ilmakuvaan. Ilmassa oli tekemisen meininki. KUVA HEIMO LAAKSONEN

Koululuokallinen aktiivisia Malmin seudun asukkaita esitti viime torstaina innolla ideoitaan ja toiveitaan Malmin Longinojan puistoalueen elävöittämiseksi.

Ideatyöpajan paikkana oli Stadin ammattiopisto Vilppulantiellä ja isännän ääntä käytti järjestäjän, Helsingin Lähiöprojektin puolesta Tero Santaoja.
Pyöreisiin pöytiin jakautuneet asukkaat synnyttivät innolla ideoita ainutlaatuisen ja ison puistoalueen elävöittämiseksi palvelemaan asukkaiden vapaa-aikaa ja virkistäytymistä monin muodoin. Parituntista pohdiskelua edelsi vastaava tuokio malmilaisten toimijoiden ajatusten ja ideoiden keruun merkeissä.

Alueen lävitse virtaava lohipuro Longinoja herätti paljon keskustelua. Kaupunkisuunnitteluviraston arkkitehti Elias Raunion ja rakennusviraston aluesuunnittelija Anni Tirrin kanssa samassa työryhmässä istunut ”kalastusmestari” Matti Salonen tiesi Longinojan uoman olevan keskeiseltä osaltaan mutapohjainen. Salonen seuraa lähes päivittäin taimenien elämää Longinojassa.
Sopivalle kohdalle Longinojaa ehdotettiin kaivettavaksi ”lampimainen levennys”, joka voisi toimia  picnic -kohteena. Ylös kirjautui myös Seppo Postin esittämä huoli Longinojan veden laadun romahtamisesta, jos sen latva-alueen Malmin lentokenttää käydään rakentamaan.

Kannatusta sai alueeseen liittyvän Ala-Malmin lähiökentän uudelleen synnyttäminen palvelemaan paremmin niin jalkapalloilijoita kuin suurempia yleisötapahtumia. Ilmoille nousi MPS:n puheenjohtaja Jyrki Saulon ryydittämänä toive kolmesta kentästä ja laajenemisen mahdollistavasta katsomorakenteesta, joka toimisi myös tuulensuojana.

Paljon muitakin mainioita kehittämisaihioita pomppasi Longinojan lohikalojen lailla pintaan. Nuorten pöydästä raportoitiin kaivattavan toiminnallisuutta, esimerkiksi keinuja, scoottauspaikkaa sekä tandempyöräilyä. Naapuripöydästä peräänkuulutettiin urheilullisen ja toiminnallisen arvon lisäämistä luontoa säästäen. Yksi pöytäkunta kaipasi rauhallista kohtaamispaikkaa kaiken ikäisille, nuorille, aikuiselle, naisille ja miehille luontoarvoja kunnioittaen. Oloa ja menoa piristäisi vaikkapa jäätelökioski.

Ideatyöpajan ehdotukset kirjautuivat ylös Maisema-arkkitehtitoimisto Studio Terralle, joka kevään aikana tekee alueesta konsulttiehdotuksen myöhempää ja tarkempaa suunnittelua varten. Tuloksista pitäisi kuulua jo ennen kesälomia. Ainakin ideoimassa olleet asukkaat saavat kehitysviestejä sähköposteihinsa.

Heimo Laaksonen

Edellinen artikkeliVanhaa ja arvokasta
Seuraava artikkeliLentokentästä liikunta- ja virkistyskeskittymä?