Longinojan taimenia seurataan

Taimenten-seuranta
Longinojan taimenseuranta kertoo värikoodein, missä kohdin Longinojaa merkattuja taimenia Savelassa sijaitsevilla porteilla havaitaan. Karttakuva Luke

Viime kesänä Longinojalle Savelan tienoille asennettiin kaksi kalojen liikkeitä seuraavaa anturiporttia ja syksyllä taimeniin kiinnitettiin seurannan edellyttämät sirut, pit-merkit.

Longinojan taimenten vaellusta pystytään nyt seuraamaan tarkasti. Seurannalla selvitetään muun muassa taimenten liikkumia reittejä ja matkoja.

Luonnonvarakeskuksen miehet merkkasivat viime lokakuussa yhteensä 488 Longinojassa uiskentelevaa taimenta yksilöllisin pit-merkein.

-Näistä 164 yksilöä on havaittu tähän mennessä porteilla. 117 yksilöä on vaeltanut alaspäin, loput 47 on pysytellyt paikoillaan tai liikkunut edestakaisin, kertoo Luken Ari Saura.  

-Erityisesti 18.11.2020-24.1.2021 välisenä aikana alaspäin liikkumista oli runsaasti, se johtui todennäköisesti sateista ja runsaasta virtaamasta, arvelee Ari Saura.

-On tosi hienoa, että Longinoja on valikoitunut Luonnonvarakeskuksen seurannan toteutuspaikaksi. Innolla odotamme, kuinka suuri osa merkityistä poikasista pääsee takaisin syntymäpuroonsa. Tämä tutkimus antaa toivottua lisätietoa puron taimenkannan vaelluskäyttäytymisestä ja se täydentään purossa vuosittain tehtyjä sähkökoekalastuksia, toteaa Longinojan puron kunnostamisen aikoinaan alulle pannut Juha Salonen.

Salonen toivoo pääsevänsä taas tänä vuonna yhdessä vapaaehtoisten kanssa kunnostamaan talkoilla purolle entistä parempia lisääntymis- ja elinalueita puron taimenien iloksi.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin tornista 43 – Hämmentävä häätö
Seuraava artikkeliSuutarilassa keskustellaan tiloista ja palveluista