Asukkaiden kantoja

Viime viikolla järjestettiin Pukinmäessä ja Suutarilassa asukasillat, joissa käsiteltiin jälleen kerran yleiskaava-asioita. Muissakin kaupunginosissa niiden asukasyhdistykset kirjasivat vielä kannanottojaan kaupunkisuunnitteluvirastolle. Kaupunkilaisia kauhistuttaa se, miten paljon viher- ja virkistysalueita aiotaan ottaa rakennuskäyttöön. Moni ihmettelee myös sitä, miten suojelumerkinnän saaneet kohteet voidaankin hävittää asuntorakentamisen vuoksi. Esimerkiksi Pihlajamäessä Aarnikanmäen alue ja viereinen lehtometsä on yleiskaavassa varattu rakentamiselle. Pihlajamäki-seura vastustaa sitä kiivaasti. Aarnikanmäellä sijaitsee laaja muinaismuistolain nojalla suojeltu ensimmäisen maailmansodan aikainen Helsingin maalinnoitus ja koko Aarnikanmäen alue on merkitty muinaismuistoalueeksi.

Siltamäessä on päinvastainen ongelma, sinne ei suunnitella mitään, vaikka asukkaat niin toivoisivat. Moni ihmettelee, millaista demokratiaa se on, että mielipiteitä kysellään, mutta niistä ei kuitenkaan välitetä. Pukinmäen illassa yleiskaavapäällikkö poistui paikalta siinä vaiheessa, kun joku kysyi moniko haluaa Malmin lentokentän säilyttää ja yleisö nosti kätensä pystyyn lähes yksimielisesti. Edes kuntalaisaloite ei tuossa asiassa ole auttanut. Kaksi prosenttia kunnan äänioikeutetuista asukkaista voi tehdä kunnanvaltuuston toimivaltaan kuuluvassa asiassa aloitteen, jonka valtuusto käsittelee. Lisäksi viisi prosenttia kunnan äänioikeutetuista asukkaista voi tehdä kunnalle aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä. Siihenkö pitäisi seuraavaksi pyrkiä, jotta kaupunkilaisten toive tulisi kuulluksi?

Kolme vuotta sitten toteutimme yhden paikallisten asukkaiden toiveen. Silloin Koillis-Helsinki oli vailla omaa paikallislehteä ja monista asukkaiden ja yrittäjien pyynnöistä rohkaistuneina polkaisimme Koillis-Helsingin Lähitiedon pystyyn. Kolme vuotta on kulunut nopeasti ja pitänyt sisällään paljon mielenkiintoisia uutisia ja  tapahtumia. Tuota kolmen vuoden täyttymistä juhlimme ensi viikon tiistaina, 9.2. avoimin ovin. Olet tervetullut piipahtamaan toimituksessamme iltapäivällä. Kahvipannu on silloin kuumana!

Päätoimittaja Teija Loponen