Puistolalainen Anne Kangas perustaa Paloheinän kirkkoon hoitokodin

Edelleen Suutarilassa asuva Irma Väätäinen, Ville Väätäinen sekä Anne Kangas johtavat monialaista perheyritystä.

Suutarilassa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt ja hiljan Puistolaan miehensä kanssa kodin rakentanut Anne Kangas johtaa perheyhtiö Hoitokoti Päiväkumpua, joka ylläpitää hoitopalveluja ryhmäkodeissa sekä tuottaa kotihoidon, kotisairaanhoidon ja kotisiivouksen palveluita. Konsernin uusin laajennuskohde on Paloheinässä, jossa vanha kirkkorakennus remontoitiin hoitokodin käyttöön.

Anne Kangas, tyttönimeltään Väätäinen, kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 2000 ja seuraavana vuonna perustettiin Annen äidin Irman ja tämän siskojen yhteinen perheyritys Hoitokoti Päiväkumpu Vuosaareen.
-Olin jo tuolloin kaupallisten opintojen parissa. Välillä kävin opiskeluvaihdossa Aasian suunnalla. Tulevaisuusvaihtoehdot olivat varsin avoinna aina sukupolven vaihdokseen asti, yhtenä vaihtoehtona oli myös muutto ulkomaille yhdessä mieheni kanssa, nyt yhdeksän vuotta toimitusjohtaja toiminut Anne Kangas kertoo.

Päätökseen jatkaa perheyhtiötä vaikutti myös se, että Annen veli Ville Väätäinen halusi myös lähteä yrittäjäksi perheyritystä jatkamaan. Ville toimiikin Hoitokoti Päiväkummun talousjohtajana.
Anne opiskeli Helsingin kauppakorkeakoulussa liiketoiminnan teknologian laitoksella kauppatieteen maisteriksi.
-Keskityin opinnoissani muun muassa palveluiden tuotantotalouteen, logistiikkaan, markkinointiin ja laskentatoimeen. Myös juridiikka kiinnosti kovasti. Opintoviikkoja kertyi melkoisesti enemmän kuin tutkintokokonaisuus olisi vaatinut. Niin mielenkiintoista se oli! 
Anne ei suinkaan heti siirtynyt perheyritykseen töihin, vaan on tehnyt muun muassa opettajan sijaisuuksia, työskennellyt pitopalvelussa, lahjatavarakaupassa sekä sairaalassa hoitoapulaisena.

-Ehkä parhaat kesätyömuistot tulevat jalkapallokoulujen vetämisestä Siltamäen urheilupuistosta. Ja aikoinaan valmensin pitkään MPS:ssa pienimpien tyttöjen joukkueita.

Anne Kangas iloitsee siitä, että Paloheinän kirkon vanhaa kirkkosalia voivat lähistön asukkaat jatkossakin käyttää, vaikka rakennus on hoitokodin käytössä.
Anne Kangas iloitsee siitä, että Paloheinän kirkon vanhaa kirkkosalia voivat lähistön asukkaat jatkossakin käyttää, vaikka rakennus on hoitokodin käytössä.

Päiväkummussa hän teki monenlaista työtä opintojen ohella, toimi hoitoapulaisena, keittiöapulaisena ja markkinointiassistenttina.
-Taloudesta vastasin jonkin aikaa ennen äitini tilalle toimitusjohtajaksi siirtymistä, hän kertailee uraansa.

Hoitokoti Päiväkumpu on laajentanut toimintaansa merkittävässä määrin Vuosaaresta Pasilaan ja Pukinmäestä Arabianrantaan ja nyt Paloheinään. Menestymisen salaisuus ja yrityksen vahvuus on Annen mukaan elämänilon toimintafilosofia, joka on heidän toimintansa punainen lanka.
-Haluamme mahdollistaa asukkaille ja asiakkaillemme elämänilon hetkiä. Eri palveluissamme tämä tavoite saavutetaan eri tavoin, mutta kaikille yhteistä on asiakkaidemme arvostaminen sekä heidän tuntemisensa. Tässä avainasemassa ovat vastuuhoitajamme ja vastuusiistijämme. Toimintafilosofiamme on ollut avain myös laadun standardoinnissa. Standardoidut toimintatavat ovat olleet välttämättömiä toimintaa laajennettaessa.

Päiväkummun henkilöstön parissa vaihtuvuus on pientä, perheyrityksessä viihtyvät muutkin kuin omistajat.
-Viimeisimmässä henkilöstökyselyssämme tärkeimmiksi vahvuuksiksi nousivat kannustava ja uusia ideoita tukeva ilmapiiri, hyvä tiedonkulku johdon ja henkilöstön välillä ja sekä se, että työntekijämme voivat vaikuttaa itseään koskeviin asioihin.

Anne kiittelee lämpimästi yksiköiden ja ryhmäkotien esimiehiä, jotka ovat useiden vuosien ajan saaneet todella hyvät arviot henkilökunnalta. 

Päiväkummun uusi toimipiste on rakennettu Paloheinän entiseen kirkkoon ja sen viereen tehtyyn laajennusosaan. Asukkaat eivät halunneet kirkkoa purettavan ja hoitokodiksi se sopii remontoituna hyvin. Paloheinään avautuu kaksi tehostetun palveluasumisen ryhmäkotia sekä neljä palveluasuntoa. Lisäksi yksikössä tulee sijaitsemaan päivätoimintapiste ja hoitokodin keskuskeittiö.

Vanha kirkkosali on kunnostettu monitoimitilaksi, jota myös lähistön asukkaat voivat  vuokrata erilaisiin tapahtumiin.

Paljon puhutusta SOTE-uudistuksesta ja sen tuomasta valinnanvapaudesta Anne Kangas uskoo olevan hyötyä niin kuntalaisille, kunnille kuin yrityksille.
-Jatkossa näiden palveluiden käyttäjä voi itse valita palveluiden tuottajan julkiselta, yksityiseltä tai kolmannelta sektorilta. Valinnanvapaudella parannetaan asiakaspalvelua ja mahdollistetaan nopea hoitoon pääsy. Monipuolinen markkina tuo uudenlaisia vaihtoehtoja ja pitää hinnat kurissa. Tosin on tärkeää huolehtia kilpailuneutraliteetista julkisen ja yksityisen sektorin sekä suurten ja pienempien yhtiöiden välillä, Kangas huomauttaa.
Vaativasta työstään huolimatta Annella riittää aikaa  myös perheelle. Lastenhoitoapua löytyy tarvittaessa omilta vanhemmilta Suutarilasta sekä appivanhemmilta.
-Toki ajankäyttö on suunniteltava huolellisesti. Yhtiömme koko johto kantaa hienosti vastuuta ja olemme pystyneet jakamaan tehtäviä. Siten minullekin jää aikaa perheen lisäksi myös omille harrastuksille, Anne Kangas iloitsee.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPuistolan kirjasto 70 vuotta
Seuraava artikkeliAsukkaiden kantoja