Uutta ja uudistamista

Talvi sitten tuli, pakkasineen ja lumipyryineen. Alkutalven leutous on takana ja nyt on koettu kipakoitakin pakkasia ja hyytäviä viimoja. Ja luntakin on sen verran, että ensimmäiset innokkaat hiihtäjät kiersivät viikonloppuna Malmin lentokentän reittiä suksilla, vaikka latuja sinne ei vielä varsinaisesti ole ehditty vetää vähälumisuuden vuoksi. Tämä viikko saattaa muuttaa tuonkin tilanteen. Lunta on luvattu lisää ja reilusti. Luistinradat ovat jo hyvässä jäässä, ellei lumi tupruta niitä umpeen. Innokkaita luistelijoita tuntuisi riittävän ja viikonloppuna näyttivät pulkatkin jo ilmestyvän katukuvaan. Ulkoilevien lasten riemua on ollut hauska katsella.

Aivan yhtä hauskaa ei ole katsella uusia sanoja, joita koko ajan keksitään lisää. Viime vuoden outoja tulokkaita olivat muun muassa halpuuttaminen ja erinomanlainen. Samoin etuisa sekä vatuloida, joka kylläkin on vanha olemassa ollut sana, tulivat viime vuonna monille tutuiksi. Valtaosa uudissanoista unohtuu varsin pian, ne ovat hetken ilmiöitä, joita koululaisten todennäköisesti kannattaa välttää äidinkielenkirjoituksissa. Kieli kyllä muuttuu ja sen pitääkin kehittyä ajan mukana, mutta ihan kaikkia keksimällä keksittyjä sanoja ei sentään tarvitse hyväksyä tai käyttää.

Yleiskaavasta on puhuttu koko viime vuosi. Nyt tammikuussa on viimeiset hetket käsillä jättää siitä mielipiteitään. Siltamäki-Suutarilan alueella asukkaita kootaan tilaisuuteen, jossa päätetään mitä alueella haluttaisiin huomioitavan. Olisiko aika luopua vanhasta ostoskeskuksesta ja rakentaa sen kortteliin uusia asuintaloja, kenties jopa hissitaloja? Tarvitaanko uutta ostoskeskusta vai mihin asukkaille tuiki tärkeät lähipalvelut, kuten kaupat ja apteekki voisivat sijoittua? Siltamäki-Suutarilassa asuu paljon iäkkäämpää väkeä, joka käyttää alueen omia palveluja hyväkseen. Sen pitäisi tulevaisuudessakin olla mahdollista. Kaikkia ei kannanottaminen kiinnosta. Osaa sen vuoksi, että he eivät usko voivansa vaikuttaa asioihin. Oman mielipiteensä ilmaiseminen tuo kuitenkin esiin nimenomaan asukkaiden näkökulman muutostarpeisiin. Ellei toiveita toimivammasta asuinalueesta kerrota, eivät suunnittelijat voi niitä huomioida.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliJäälinna saa toisen mahdollisuuden
Seuraava artikkeliPosti siirteli laatikoita kaikessa hiljaisuudessa