Koilliseen valmistuu tänä vuonna vain 34 kaupungin vuokra-asuntoa

Tapaninkyläntien varrelle näkyvät Vihervarpusentien vuokra-asunnot tulevat hakuun mahdollisesti ennen kesää. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Näillä näkymin Koillis-Helsinkiin tulee tänä vuonna vain yksi uusi kaupungin vuokratalo. Kyseessä on elo-syyskuussa valmistuva rivi- ja kerrostalokohde Tapaninvainiossa aivan Tapanilan rajalla. Vihervarpusentie 3:ssa olevalle tontille nousee 34 asuntoa.

Helsingin kaupunki järjestää uudiskohteista niitä hakeville vuokralaisille erillisen haun. Tällä hetkellä haettavaa ei ole.
Kaupungin vuokra-asuntoja on kuitenkin rakenteilla eri puolille Helsinkiä. Tänä vuonna yksittäisiä asuntoja valmistuu noin 180. Tapaninvainion lisäksi niitä löytyy Laajasalosta, Lassilasta, Konalasta ja Myllypurosta.

Hausta ilmoitetaan stadinasunnot.fi –nettisivuilla noin kolme kuukautta ennen kohteen valmistumista. Jos Vihervarpusentien rakentaminen pysyy aikataulussaan, voi asuntokohde tulla hakuun kesän korvalla.

Kaupungin omistamien vuokrauudiskohteiden määrä vaihtelee vuosittain. Viime vuonna Koillis-Helsingissä oli tarjolla kaksi kohdetta. Toinen oli Pukinmäen Eskolantie 4:ään rakennettu musta puukerrostalo ja toinen Viikinmäen Harjannetie 13:ssa sijaitseva valkoinen kerrostalo.
Eskolantielle valmistui kesäkuuksi 51 vuokra-asuntoa, joista jätettiin 1 838 hakemusta. Harjannetieltä tuli vuokralle 39 asuntoa kuukautta myöhemmin. Tuliterät asunnot kiinnostivat 1 161 hakijaa.

Kaupungin asuntojonoon voi jättää hakemuksia koko ajan. Hakemuksessa voi kertoa, että mistä kaupunginosasta asunnon ensisijaisesti haluaa. Mitä useampia vaihtoehtoja hakija listaa, sen paremmat mahdollisuudet asunnon saantiin avautuvat.

Hakijoita on kuitenkin valtavasti. Joulukuun alussa Helsingin kaupungin vuokra-asuntojonossa oli noin 15 000 kotitaloutta. Kaupungin vuokra-asuntojonosta katosi reilussa puolessa vuodessa noin 10 000 hakijaa, sillä ennen kesäkuuta jonossa oli noin 25 000 hakijaa.

Rajun pudotuksen syynä on se, että viime kesäkuussa kaupunki lyhensi vuokra-asuntohakemusten voimassaoloaikaa. Aika lyheni kuudesta kuukaudesta kolmeen kuukauteen. Viimeiset kuusi kuukautta voimassa olleet hakemukset vanhenivat marraskuun lopussa.

Kaupunki kehottaakin asuntojonosta pudonneita uusimaan hakemuksensa. Hakuajan lyhenemisen lisäksi hakijamäärään pienenemiseen on voinut vaikuttaa se, ettei syksyllä 2015 ole ollut lainkaan uudiskohteita haettavana.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliVTM Heidi Hållman luotsaa Pohjoisen nuoria
Seuraava artikkeliLiikunta tuo myös uusia ystäviä