Koillis-Helsingin yksiöissä vuokrat helposti yli 600 euroa

Asteritie
Pukinmäen Asteritielle vuonna 2019 valmistunut kerrostalo on osaltaan nostanut alueen vuokratasoa. Taloyhtiössä yksiöistä pyydetään yli 800 euron vuokraa. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Pääkaupunkiseudulla asumisen kalleus näkyy myös Koillis-Helsingissä, jossa kohtuuhintaiset vuokra-asunnot ovat kiven alla. Viime viikolla ei verkon vapailta markkinoilta jäänyt haarukkaan yhtään alle 600 euron yksiötä.

Vuokraovi.com-sivuston noin 40 koillishelsinkiläisyksiöstä oli viime viikolla edullisin vuokra Töyrynummen Pläsinpellonkujan 35,5 neliömetrin asunnossa. Siitä pyydetään 606,33 euron kuukausivuokraa ja mainostetaan kohteen olevan Tapanilassa.

Oikotie.fissä edullisin yksiö oli Pihlajamäen Maasälväntiellä. Kooltaan 23,5 neliömetrin pikkukodin vuokrapyyntö on 650 euroa. Vuokranantajan mielestä kohde on Malmilla.

Tori.fin edullisin yksiö on Malmin ytimessä. Malmin raitin yksiö on kooltaan 23 m2 ja vuokrapyyntö on 670 euroa.

Seuraavat kuukausivuokrat on poimittu Vuokraovi.comista. Pukinmäen Eskolantiellä olisi 690 eurolla 35,5 neliömetrin yksiö. Siltamäen Kaksostentieltä saisi samaan hintaan 26 neliömetrin pikkuyksiön.

700 euron rajan rikkoo Pukinmäen Säterintiellä vuokrattava 35 neliömetrin asunto. Samasta yhtiöstä vuokrataan 30 neliömetrin huoneistoa 20 euroa kalliimmalla. Viikin Agronominkadulta heltiää 33 neliömetriä 727 eurolla. Suurmetsän Kalteentiellä tarjotaan 33,5 neliömetrin yksiötä 730 eurolla.

800 euron raja rikkoontuu Pihlajamäen Kiillekujalla, josta löytyy 39,5 neliömetrin yksiö tasan 800 eurolla. Pukinmäen uudehkosta Asteritien talosta tarjotaan 34 neliömetrin kotia 820 eurolla.

Viikinmäessä Ristiretkeläisenkadulla pyydetään 26 neliömetrin upouudesta huoneistosta peräti 910 euroa. Jos tämä ei kiinnosta, löytyy samasta rapusta 29 neliömetrin yksiö 950 eurolla.

Yksi kalleimmista yksiöistä löytyy yllättäen Jakomäen pohjoispuolelta Suurmetsän Mätästieltä, jossa on vuokralla 33 neliömetrin yksiö 1 377 eurolla. Vuonna 1973 valmistuneessa yhtiössä olevan asunnon kerrotaan olevan kohtuukuntoinen.

Kovaa hintaa selittää osin se, että vuokraan sisältyy lämmitys-, sähkö- ja vesikulut ja kohde on kalustettu. Vuokrahinta on neuvoteltavissa, mutta alle vuoden asumisesta hinnan ei luvata ainakaan laskevan. Asuntoa vuokraa Forenom Oy, jolla bisnes luistaa mukavasti. Liikevaihto vuonna 2019 oli 77,3 miljoonaa euroa ja voittoa tuli 8 miljoonaa euroa.

Mätästien kohdettakin arvokkaampi asunto löytyy samalta vuokranantajalta ja samoin lisäeduin Malmin Pilvenpyörteentieltä, jossa tuliterä 28 m2:n yksiö irtoaa 1 424 euron kuukausivuokralla.

Edullista asumista etsivät saattavat hakeutua kimppa-asuntoihin. Niissäkin huoneen vuokra on jo helposti yli 500 euroa. Asumisratkaisu saattaa löytyä myös omakotitalosta kuten Tapaninkylän Tilhitieltä, jossa on tarjolla 390 eurolla 16 neliömetrin huone omalla sisäänkäynnillä.

Asumistuen määrä noussut

Helsingissä oli viime vuonna reilu 657 000 asukasta. Tilastojen mukaan heistä lähes joka toinen asuu yksin.

Vuokrat voivat olla suhteettoman kovia verrattuna tienesteihin. Yksinasuvat nostavatkin asumistukea huomattavasti enemmän kuin yli 25 vuotta sitten. Kun vuonna 1995 yksinasuvista tukea sai Helsingissä liki 42 prosenttia, oli määrä toissa vuonna jo 68,5 prosenttia.

Kaikkiaan asumistukea maksettiin toissa vuonna Helsingissä 65 598 ruokakunnalle. Vuonna 1995 tukea maksettiin noin 31 000 ruokakunnalle.

Valtion lainoittamissa vuokra-asunnoissa, mitä kaupungin vuokrakohteet tyypillisesti ovat, on tukea saavien prosentuaalinen määrä kuitenkin pienentynyt. Kun vuonna 1995 tukea sai runsaat puolet ara-kohteissa vuokralla asuvista, oli vuonna 2019 määrä pudonnut 42 prosenttiin.

Helsingin kaupunki omistaa yli 56 000 vuokra-asuntoa, joissa on noin 90 000 asukasta.

Vuosittain kaupunki solmii noin 3 500 uutta vuokrasopimusta.

Kaupungin vuokra-asuntojonossa on nyt yli 23 000 asunnonhakijaa, joista liki puolet tarvitsisi asunnon kiireellisesti. Uusia asuntoja Helsingille valmistui viime vuonna runsaat 700.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliYmpäristöministeriö hylkäsi Museoviraston ja MLY:n valitukset
Seuraava artikkeliMalmin keskustan tulevaisuudesta kerätään mielipiteitä