Liikunta tuo myös uusia ystäviä

Maija-Liisa käy nykyään kuusi kertaa viikossa jumpissa. Niistä oli vaikea olla pois silmäleikkauksen vaatiman toipumisajan. KUVA TEIJA LOPONEN

Tapanilan Erän aktiiviharrastajiin kuuluu useampi sata senioria, joista innokkaimmat käyvät jopa kuusi kerta viikossa ryhmäliikunnassa.

-Ikähaitari on noin 58-85 vuotta ja jotkut ovat käyneet täällä jopa 25 vuotta putkeen, kertoo liikuntapäällikkö Kirsi Kautto.
Hän myös toimii yhtenä kahdeksasta senioreiden ryhmien ohjaajista.

-Hyvä seura ja mahtavat vetäjät innostavat käymään täällä, kehuu itsekin kuudesti viikossa Erän mäelle kipuava Maija-Liisa Hömppi.
Hän ja miehensä Eino ovat kuuluneet eräläisiin vuodesta 2012, sitä ennen he asuivat ja harrastivat liikuntaa Espoossa.
-Alkuun kävin täällä neljästi viikossa, mutta nykyään jo kuudesti. On niin paljon kivaa tarjontaa ja kun aikaa on, niin mikäs on käydessä. Käyn kuntojumpassa, kiinteytysjumpassa, pilateksessa, teemajumpissa, kiertoharjoittelussa ja itse asiassa kaikessa muussa paitsi tanssitunneilla. Elämä ilman liikuntaa olisi tylsää, Hömppi listaa.
Maija-Liisan puoliso lisää, että hän kävi viime vuonnakin joulun välipäivinä kuntosalin vapaissa harjoitteluissa. Silloin yksin, mutta tänä vuonna oli tupa täynnä muitakin innostuneita.

-Me kehitämme seniorien liikuntaa koko ajan ja otamme siihen samoja elementtejä, joita on työikäisille. Niitä vain toteutetaan vähän rauhallisemmin ja ikäihmisten mahdolliset krempat huomioiden, Kirsi Kautto kertoo.

Hän toteaa huomanneensa, että sosiaalinen puoli on monille senioreille vähintään yhtä tärkeää kuin itse liikunta.
-Moni on kertonut saaneensa täältä uusia ystäviä ja tunneille tullaan hyvissä ajoin, jotta ehditään vaihtaa kuulumisia.

Senioreiden määrät ovat kasvaneet siinä määrin, että alkuun kello 9-11 seniorivuoroja on pitänyt laajentaa jatkumaan iltapäivään asti, jotta kaikki halukkaat mahtuisivat mukaan.
-Ja kaikki kyllä mahtuvat. Lisäksi eri tunteja voi tulla maksutta testaamaan, jotta tietäisi mitä se sisältää ja tuntuuko se itselle sopivalta.  Kannattaa soittaa ja kertoa, millaista ryhmää kaipaisi, niin osaamme ohjata kokeilemaan sopivaa. Tarjolla on rauhallisempaa ja vauhdikkaampaa liikkumista. Nyt välipäivinä tarjosimme vakikävijöillemme ilmaisia jumppia ja juuri yksi mies kertoi tulleensa ensimmäistä kertaa kokeilemaan venyttelytuntia, Kirsi huomauttaa.

Yhteishenki ryhmissä on hyvä ja toisista välitetään aidosti. Ohjaajien järjestämistä joulu- ja kevätjuhlista on tullut tärkeitä yhdessäolon hetkiä, joihin valmistellaan ohjelmaa. Osa lähtee myös mukaan keväisille Saarenmaan liikuntalomille, joissa tutut vetäjät ohjaavat liikuntatuokioita.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKoilliseen valmistuu tänä vuonna vain 34 kaupungin vuokra-asuntoa
Seuraava artikkeliErän naisilla kirittävää uuteen vuoteen