Uskottua vaativammasta terminaaliurakasta mojova lisälasku

Malmin bussiterminaalin betonilaatta osoittautui kunnoltaan niin arvaamattomaksi, että piikkauskone piti vaihtaa timanttisahaan. Urakan loppusumma nousi liki 70 prosenttia hankesuunnitelmaan merkitystä hinnasta. KUVA TEIJA LOPONEN

Helsingin kaupungin liikennelaitos on pyytänyt liikennelaitosta johtavilta poliitikoilta yli 300 000 euron lisärahaa. Summalla on tarkoitus maksaa Helsingin kaupungin rakennusvirastolle Malmin bussiterminaalissa ilmenneet yllätystyöt.

Lisätöiden tarve tuli esiin kesällä, kun terminaalisillan teräsbetonilaattaa vesipiikattiin pois. Rakennusviraston alkuperäinen tarkoitus oli piikata vain betonin pintaa rikkomatta sen alapuolista vesieristettä.

Vuonna 1994 valetussa betonissa oli kuitenkin niin isoja laadunvaihteluita, että piikkaaminen puhkaisi paikoin koko teräsbetonirakenteen, mikä todennäköisesti vaurioitti vesieristettä. Rakennusviraston mukaan rikkoontunut vesieriste heikentää olennaisesti sillan pitkäaikaista kestävyyttä.

Lopulta noin puolet terminaalisillan betonilaatta-alasta piti purkaa vesieristettä myöten ja rakentaa uudelleen. Teräsbetonilaatan toisella puoliskolla purkumenetelmä vaihdettiin suunnitelmasta poiketen timanttisahaukseksi, jotta vesieristekerros ei rikkoontuisi.

Lisäksi piti tehdä urakkasuunnitelmaan kuulumattomia sähkötöitä ja terminaalin katoksen vahvistustöitä, jotka osoittautuivat terminaalin kunnostamisessa välttämättömiksi.
Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta hyväksyi 311 585 euron verottoman lisäurakan tilaamisen suorahankintana viime keskiviikon kokouksessaan.
Lisätyöt mukaan lukien tulee koko terminaaliurakan veroton hinta olemaan vähän yli miljoona euroa. Sen toteuttanut rakennusvirasto urakoi myös terminaaliin johtavan ylikulkusillan. Siltaurakan laskusta vastasi rakennusvirasto.

Työt ovat osa Jokeri 2 –hanketta, jossa bussiterminaalin kustannukseksi oli arvioitu 0,6 miljoonaa euroa. Hankeosuus ylittyi 69 prosenttia alkuperäisestä arviosta.
Koko Jokeri 2 –hankkeen kustannuksia lisätyö ei nosta, sillä Jokeri 2:n tietöihin arvioitu 43,1 miljoonan euron kokonaispotti on alittumassa noin 25 prosentilla.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliJohanniitat auttoi Malmin alueen lapsiperheitä
Seuraava artikkeliPertti Simola jäämässä eläkkeelle : Malmin seurakunta etsii uutta kirkkoherraa