Koop Arponen tuo joulun Malmille

koop arponen
Koopin haaveena on levyttää tulevaisuudessa Tapio Rautavaaran ja Georg Malmstenin musiikkia suomen kielellä. KUVA TEIJA LOPONEN

Muusikko Koop Arponen viettää jo seitsemättä jouluaan Suomessa. Tänäkin vuonna joulukuu kuluu tiiviisti bändin kanssa kiertäen Helsingistä Lappiin joulukonsertteja pitämässä. Malmin kirkossa Koop ja Flute of Shame esiintyvät heti joulukuun alussa.

Lions club Malmittarien järjestämä hyväntekeväisyyskonsertti Malmin kirkossa sisältää sekä Koopin itse säveltämiä kelttiläishenkisiä kappaleita, että vanhoja tuttuja englanninkielisiä joululauluja. Jouluisia yhteislaulujakin on mukana ja ne lauletaan suomeksi.
-Haluaisin kovasti, että yleisö innostuisi mukaan myös yhteen englanninkieliseen joululauluun, minulle rakkaaseen Jouluyöhön, heittää Koop Arponen toiveen.

Koop kertoo laulavansa nykyään mielellään myös joululauluja, mutta aikoinaan kun hän muutti Englantiin eikä ymmärtänyt kieltä ja laulujen sanoja, hän inhosi niitä.
Koopin elämään onkin mahtunut suuria muutoksia. Suomalaisen isän ja hollantilaisen äidin poika syntyi Lappeenrannassa, mutta perhe muutti Belgiaan pojan ollessa vain kaksivuotias ja sieltä muutamaa vuotta myöhemmin Englantiin. Suomeen Koop palasi aikuistuttuaan ollakseen lähellä rakasta mummoaan.
-Nyt olen asunut neljä vuotta samassa paikassa, se on pisin yhdessä paikassa viettämäni aika lapsuuden jälkeen, Koop toteaa.

Ja jälleen oli muutto edessä, sillä Koop hyväksyttiin arvostetun huonekalukonservaattorin oppilaaksi Englannissa ja lokakuun lopussa hän pakkasi vaimonsa kanssa matkailuauton täyteen tavaraa ja lähti ajamaan Lontooseen.
-Oli pakko valita tällainen matkustusmuoto suurikokoisen koiramme vuoksi, Koop kertoo hymyillen.

Koop Arponen nousi Suomessa suureen suosioon Idols-voiton myötä vuonna 2008. Hän halusi kuitenkin tehdä omanlaistaan akustista folkrockia englannin kielellä ja kutsui vanhat soittokaverinsa James Lascellesin ja Dane Stefaniukin Suomeen esiintymään kanssaan.
Koop on tehnyt välillä töitä rakennuksilla ja kokeillut toimistotöitäkin, mutta toteaa, etteivät tietokoneisiin ja toimistoihin liittyvät työt ole häntä varten.
-Haluan luoda jotain ja tehdä töitä käsilläni. Siksi musiikin teon ohella puusepäntyöt sopivat minulle hyvin. Olen nyt elättänyt itseni seitsemän vuotta musiikilla. Viime vuosina yli 200 päivää vuodesta on kulunut keikoilla reissaamisessa. Ajattelin, että jos vielä haluan tehdä jotain muuta, on nyt sen aika. Haluan opiskella ennen kuin tulee lapsia. Ja kun tuo reilun vuoden mittainen tiivis opiskelu on ohi, palaamme Suomeen ja toivottavasti saan sitten elantoni kahdesta rakkaasta hommasta, musiikista ja huonekalujen entisöinnistä, Koop pohdiskelee.

Opiskelu tulee olemaan todella rankkaa. Ryhmään hyväksytään vuosittain vain viisi oppilasta ja opiskelu kestää vuoden ja kolme kuukautta seitsemänä päivänä viikossa.
-Se on tajuttoman kallis kurssi ja vapaata on vain 10 päivää kesällä. Ne päivät me keikkailemme tiiviisti Suomessa uuden kokoelmalevymme tiimoilta. Siihen on kerätty kymmenen vuoden ajalta suosituimmat cover-kappaleemme ja albumiin tulee myös vanhoja valokuvia katusoittovuosiltamme. On tosi haikeaa muistella kaikkia noita menneitä vuosia, kun jatko on muuten aivan auki, Koop tunnustaa.

Viime vuonna Flute of Shame julkaisi joululevyn Three Wise Men, ja tuon levyn kappaleita kuullaan nyt myös Malmin kirkon hyväntekeväisyyskonsertissa. Joululevyä voi tilata bändin nettisivujen kautta fluteofshame.com. Joulukonsertissa kitaristina kuitenkin on uusi mies, James ei tälle kiertueelle ehdi muilta töiltään mukaan.
-Joulu on sellaista lämpimän fiiliksen ja yhdessäolon aikaa. Sanon aina joulukonserteissa, että muistakaa lähimmäisiänne. Jos ei muulloin, niin ainakin jouluna pitää soittaa tai käydä kaikkien vanhojen sukulaisten luona. Kukaan ei saisi jäädä jouluna yksin ja unohdetuksi!

Malmin kirkossa 2.12. järjestettävä Flute of Shamen joulukonsertti on hyväntekeväisyyskonsertti, jonka tuotto menee Malmin seudun vähävaraisten ja syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten hyväksi. Konsertin järjestää LC Hki Malmittaret.

Teija Loponen

Flute of Shame – Joulun tunnelmaa Malmin kirkossa, Kunnantie 1, ke 2.12. kello 18. Ohjelma 20 euroa ovelta tai ennakkoon varaten numerosta 040-750 5496.

Edellinen artikkeliErän oli tyytyminen nollaviikkoon
Seuraava artikkeliHetemaj ehdottaa munien rei’ittämistä