Hetemaj ehdottaa munien rei’ittämistä

Valkoposkihanhet ovat tuhonneet hehtaaritolkulla viljelyksiä Viikissä. Kuvassa hanhia parveilee Viikintien varren pelloilla lokakuussa.

Tapanilalainen kokoomusvaltuutettu Fatbardhe Hetemaj toivoo aloitteessaan, että kaupunki vähentäisi valkoposkihanhien määrää esimerkiksi puhkomalla niiden pesissä olevia munia. Hetemaj’n aloitetta kannattaa 41 muuta valtuutettua.

Valkoposkihanhet aiheuttavat ongelmia ulostamalla runsaasti nurmille ja hyökkäilemällä pesintäaikaan liian lähelle tulevien ihmisten päälle. Esimerkiksi Viikin opetus- ja tutkimustilalla hanhista on tullut vuosittain jo kymmenien tuhansien eurojen tappiot, sillä linnut tuhoavat tutkijoiden koeviljelyksiä.

Linnun torjuntaa vaikeuttaa se, että valkoposkihanhen häiritseminen, pyydystäminen tai tappaminen on kielletty luonnonsuojelulailla. Laista poikkeaminen vaatii ELY-keskuksen lupaharkinnan ja luvan.
Helsingin yliopiston maille Viikkiin haettiin vuonna 2013 poikkeuslupaa, jotta hanhia olisi voinut ampua metsästyskaudella kolme viikossa. Asia eteni Korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti, joka päätti tänä kesänä, että ELY-keskuksen päätös olla antamatta poikkeuslupaa oli oikea.

Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu laji ja EU:n erityisesti suojelema.  Valkoposkihanhea ei voi määritellä kansallisella lainsäädännöllä riistalajiksi.

Helsingin kaupungin Staraa johtava teknisen palvelun lautakunta on antanut Hetemaj’n aloitteeseen lausunnon, jossa Stara lupaa auttaa asiantuntija- ja toteutustehtävissä, jos kaupunki päättää pienentää hanhipopulaatiota.
Lausunnossa ehdotetaan, että kaupunki selvittäisi mitä keinoja muut hanhiongelmasta kärsivät maat ovat käyttäneet, jottei Helsinki suotta tuhlaisi rahaa ja aikaa kokeilemalla muualla jo turhiksi havaittuja keinoja.
Stara on itse kokeillut onnistuneesti pesien ja luontopolun välisiä aitaelementtejä. Aidat ovat suojanneet kulkijoita koirashanhien hyökkäyksiltä Harakan saaressa.

 

Populaatio kasvaa reippaasti

Suomen ympäristökeskuksen elokuussa antaman arvion mukaan Itämeren alueella oli elokuussa noin 50 000 valkoposkihanhea. Helsingissä hanhia oli noin 4 500 ja Espoossa noin 1 500.
Määrä on kasvanut vuodessa peräti 50 prosenttia. Poikueiden määrä on noussut peräti 78 prosenttia.
Helsingin alueen hanhet pesivät meren saarilla. Hanhiemo tuo poikueensa saarilta
rannikon nurmille laiduntamaan. Poikueet jäävät laidunalueille. Yöt ne viettävät veden ympäröimillä alueilla.
Hanhiparista etenkin koiras puolustaa pesänsä seutua uhkaavasti ja hyökkäillen lähestyvän ihmisen päälle. Puolustusta tapahtuu myös laidunalueilla.
Lintupopulaatiossa on myös pesimättömiä nuoria sekä pesinnässä epäonnistuneita vanhempia. Elokuun laskennassa niitä oli 4 100.
Suomen läpi muuttavat valkoposkihanhet ovat pääosin Novaja Zemljalla ja Venäjän luoteisosan arktisilla alueilla pesiviä lintuja. Valkoposkihanhia pesii Itämeren maissa, ja osa talvehtii Euroopan eri maissa. Vuonna 2010 Euroopassa talvehti arviolta noin 800 000 arktista valkoposkihanhea.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliKoop Arponen tuo joulun Malmille
Seuraava artikkeliJakomäkeen luvassa teatteria ja musiikkia