Valon aikaa

Päätoimittaja Teija Loponen

Juhannus tarkoittaa valon ja keskikesän juhlaa. Viileän alkukesän vuoksi ei haluaisi uskoa, että kesä on jo puolessa välissä, kun siitä ei ole pahemmin päässyt nauttimaan. Valoa toki on riittänyt. Juhannuksesta tekee valon juhlan sen sijoittuminen kesäpäivänseisauksen lähelle, tänä suvena kesäpäivänseisaus on heti juhannuspäivän jälkeen, sunnuntaina. Kesäpäivänseisauksen aikaan aurinko paistaa keskipäivällä kohtisuoraan taivaalta ja sunnuntain jälkeen yö alkaa taas pidentyä. Jotkut jo odottavatkin innolla elokuun pimeneviä iltoja. Itse nauttisin mielelläni aurinkoisista ja valoisista päivistä ja illoista.

Juhannus on Helsingissä jännä tapahtuma. Kaupunki hiljenee niin, että turistit ovat aivan ihmeissään. Juhannusaattona aamupäivästä näkyy vielä toreilla juhannusherkkujen hakijoita, sitten tulee autiota. Vain Seurasaaressa ja muutamissa muissa luonnonläheisissä paikoissa on ihmisiä koolla. Valtaosa kaupunkilaisista lähtee mökeilleen tai vanhoille asuinseuduilleen nauttimaan pitkästä viikonlopusta. Stadiin jääville koittaa rauhalliset ajat. Helsinki-päivänä sen sijaan riitti vilskettä. Väkeä oli tungokseen asti kaupungilla. Myös Puistolan Satakielikierroksella koettiin ennätysyleisö, sateeton sää innosti ihmiset lähtemään parituntiselle lenkille yömyöhäisellä. Asiaa saattoi edesauttaa myös se, että tänä vuonna Helsinki-päivä ja Satakielikierros osuivat perjantaille ja osallistujat saivat siis lauantaina nukkua pidempään.

Perjantain juhlallisuuksiin kuului myös vuoden helsinkiläisten urheilijoiden nimeäminen. Töyrynummella asuva Riku Holopainen sai kunnian tulla nimitetyksi vuoden nuoreksi helsinkiläisurheilijaksi. Oli ilo katsella, kuinka Riku otti ilahtuneena palkinnon vastaan ja suoriutui mainiosti myös pienestä kiitospuheesta urheilukuuluisuuksien keskellä. Kohtelias ja vaatimaton Erän kasvatti on oiva esimerkki muille nuorille urheilijoille. Lukiossa hyvin menestyvä ja lajiinsa intohimoisesti ja vahvasti sitoutuva nuorukainen ei stipendirahojakaan aio heti tuhlailla, vaan laittaa ne säästöön. Tiukka harjoittelu jatkuu ja niiden myötä haaveetkin voivat toteutua. Onnittelut Rikulle!

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliPerinteet elävät Sahatien talossa
Seuraava artikkeliRiku Holopaisesta vuoden nuori helsinkiläisurheilija