Perinteet elävät Sahatien talossa

Marjaana Arovaara-Heikkinen ja Pekka Heikkinen ovat viihtyneet mainiosti vanhassa rintamamiestalossa, jota ovat peruskorjanneet talon hengen mukaisesti. KUVA TEIJA LOPONEN

Puistolan Omakotiyhdistys ry julkisti kevätkokouksessaan Puistolan perinnetalon 2014. Voiton vei Marjaana Arovaara-Heikkisen ja Pekka Heikkisen omistama omakotitalo osoitteessa Sahatie 11 A.

-Talo on 50-luvun alussa rakennettu rintamamiestalo. Se on pysynyt miltei alkuperäisessä muodossaan, vain rakennuksen kuistia on muutettu rakentamisen tiivistämisen takia. Rakennus on saneerattu alkuperäisen kursailemattoman tyylin mukaisesti, kertoo Puistolan Omakotiyhdistyksen sihteeri Pekka Makkonen valinnan perusteista.

Omakotiyhdistys halusi myös kunnioittaa rintamamiesveteraanien rakentamista vaikeissa olosuhteissa ja pula-ajan vallitessa.
-Maanhankintalaista tuli 5.5.2015 kuluneeksi 70 vuotta. Laki oli erittäin ratkaisevassa asemassa sopeuduttaessa uuteen tilanteeseen sodan jälkeen ja sen pohjalta toteutettua maareformia pidetäänkin eräänä radikaaleimmista mitä Euroopan historia tuntee, Makkonen valaisee.

Lain perusteella Heikinlaaksoon kaavoitettiin noin 15 hehtaarin alue tonteiksi valtion maille asevelikylää varten. Alue sijaitsee Kalkkikallion eteläpuolella nykyisen Puunkaatajantien linjaan asti. Se on noin 300 m levyinen kaistale Kirvestien ja Vanhan Porvoontien välillä.

Sahatien talo on etenkin ulkoapäin varsin samanlainen kuin se oli rakennettaessa. Sisältä on poistettu ovia, väritys vaihdettu vaaleammaksi  ja yläkerrassa on kylmät ullakkotilat otettu asuinkäyttöön, jotta makuuhuoneita saatiin enemmän. Huopakatto on vaihtunut peltiin ja ikkunat uusittu.
-Satuin juoksemaan tästä ohi silloin kun tätä myytiin 16 vuotta sitten ja kävin kurkkaamassa sisään. Mieheni kanssa tuumimme ensin, että talo on kovin pieni nelihenkiselle perheelle, asuinneliöitä oli vain noin 60. Pekka totesi kuitenkin rakenteiden olevan hyvässä kunnossa ja kun yläkerrassa oli sitä kylmää säilytystilaa hyödynnettäväksi, päätimme, että kyllä me tänne mahdumme, muistelee Marjaana Arovaara-Heikkinen.
-Tämä on ekologinen ja ekonominen talo. Näitähän rintamamiestalojahan suunniteltiin silloin arkkitehtiliiton toimesta. Kaikki aukot sijoitettiin oikeaoppisesti, energiatehokkaasti. Me eristimme yläkerran Ekovillalla ja sen ansiosta makuuhuoneita ei tarvitse lämmittää ollenkaan, Pekka Heikkinen kertoilee.

Pekalle talon nurkat olivat entuudestaan tuttuja, sillä monet koulukaverit olivat asuneet Sahatiellä. Viihtyisä asuinympäristö houkutteli myös Marjaanaa.

Lapset elivät remontin keskellä ja tottuivat kulkemaan milloin ikkunasta, milloin terassin kaiteen yli riippuen siitä, mitä juuri kunnostettiin tai maalattiin.
-Remontin keskellä eläminen teki varmaankin lapsistamme kovin omatoimisia. Kieltäydyimme nimittäin ostamasta 7-vuotiaalle tytöllemme korkkareita ja hän väsäsi sellaiset itse puusta ja kankaasta, pariskunta muistelee.
Tonttia Heikkisillä on nykyään vain vähän alle 400 m2, jota he pitävät oivallisena ratkaisuna.

-Rakensimme tämän kuistin näkösuojaksi ja mukavaksi ruokailu-oleskelutilaksi. Pihamaata jää juuri sen verran, että siinä mahtuu kasvamaan muutamia puita, pensaita ja kukkia. Yhtään enempää ei tarvitakaan, Marjaana toteaa.
Talon paras paikka onkin juuri terassi. Siinä vietetään aikaa ja tehdään töitäkin. Pekka arvostaa myös säilytystilaa tarjoavaa talon kellaria, joka on toiminut tarvittaessa työtilanakin.

Pekka Heikkinen on TKK:n  puutaloprofessori. Sahatien talonsa lisäksi saneerannut myös Puistolan vanhimpiin taloihin kuuluvan, vuonna 1906 rakennetun vanhan neuvolan Vanhalla Puistolantiellä.
Puistolan Omakotiyhdistys r.y palkitsi talon omistajat messinkisellä seinään kiinnitettävällä perinnetalo 2014 kilvellä, posliinilautasella, johon on maalattu Puistolan vanhan aseman kuva, sekä kukkasin.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliRemonttihuijareita liikkeellä
Seuraava artikkeliValon aikaa