Nutan muuttopäivä on mysteeri

nuorisotalo
Kiinteistövirasto valmistelee entisen nuorisotalon pistämistä vapaille markkinoille. Vanha puurakennus on suojeltu, kosteusongelmien riivaama matala lisäosa ei. KUVA JANINA ISSAKAINEN

Homeitiöiden saastuttamalle Malmin nuorisotalolle on löytynyt jo aika päivää sitten uusi toimintatila Malmin sairaalan tontilla olevasta puutalosta. Nuoret alkavat olla turhautuneita. Kirkkoherranviraston naapurissa olevaa taloa ei ole vieläkään otettu käyttöön. Miksei?

– Toivoisin voivani kertoa, mutta minä en tiedä. Minulla ei ole parempaa vastausta siihen, että miksi tämä asia kestää niin kauan, sanoo Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen osastopäällikkö Mikko Vatka.

Sulaa kuin sokeri, kuvaavat nuorisotalon työntekijät kosteusongelmista kärsivän Malminraitin talon kuntoa. Kuva otettu takapihalta, jossa ropisee lisäsiiven rappinki. LUKIJAN KUVA
Sulaa kuin sokeri, kuvaavat nuorisotalon työntekijät kosteusongelmista kärsivän Malminraitin talon kuntoa. Kuva otettu takapihalta, jossa ropisee lisäsiiven rappinki. LUKIJAN KUVA

Vatkan puolesta nuorisotalon muuttolaatikot voisi kantaa Kunnantie 3:n puutaloon saman tien. Vuokraisäntänä toimiva kaupungin kiinteistöviraston tilakeskus ei kuitenkaan anna lupaa. Mikä asiassa kiikastaa?
– Siellä pitää korjata jotakin, mutta emme tiedä mitä. Emmekä ole saaneet täsmällistä tietoa tulevan tilan vuokrasta, toteaa Vatka.

Ylä-Malmin torilla puutalossa toiminut Malmin nuorisotalo meni käyttökieltoon maaliskuun 13. päivä mikrobeja täynnä olevan sisäilman takia.
Vatka ei ole saanut vastausta edes siihen, että voiko hometalosta viedä tavaroita uuteen paikkaan ilman, että sille on mitään terveydellistä estettä. Tai mikä voisi olla muuttoaikataulu.

Nuorisolautakunnnalla on kokous torstaina ja Vatka toivoisi voivansa kertoa poliitikoille hyviä uutisia.
– Tiedän, että kokouksessakin kysytään, milloin Malmin nuorisotalo avataan, huokaa Mikko Vatka.

– Valitettavasti en voi sanoa aikataulua. Niin nopeasti kuin mahdollista, pahoittelee kiinteistöviraston hankesuunnittelupäällikkö Jarmo Raveala.
Ravealan mukaan muuttoa viivyttää muun muassa se, että Kunnantien tilaa ei ole suunniteltu nuorisotaloksi.
– Sinne pitää hankkia rakennusvalvonnasta lupa, koska tilan käyttötarkoitus muuttuu. Rakennus on ollut aiemmin sairaalan psykiatrisessa käytössä ja sitä ennen päiväkoti. Nyt siitä tehdään kokoontumistila. Asia vaikuttaa mitoituslaskelmiin.
Lisäksi on selvitettävä, että ilmanvaihto on riittävä. Se vaatii Ravealan mukaan erityistä tarkkuutta tilanteessa, jossa tehdään muuttoa homekohteesta pois.
– Pitää selvittää huolella ja perusteellisesti, ettei muutolle ole mitään estettä, painottaa Raveala.

Käyttökieltoon laitetussa nuorisotalossa on oireiltu jo kymmenkunta vuotta. Sisälläolo on sairastuttanut työntekijöitä ja nuoret ovat valitelleet muun muassa päänsärystä. Talon lisäsiiven rakenteisiin pääsevä kosteus on korjausyrityksistä huolimatta pilannut ilman. Lisäosassa on muun muassa diskosali.

Korvaavaksi tilaksi löytynyt Kunnantien talo on peruskorjattu kymmenisen vuotta sitten. Raveala uskoo, että kohteen ilma on hyvä. Asia selviää tällä viikolla, kun tulokset valmistuvat.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliKohtaavatko tarpeet?
Seuraava artikkeliPukinmäessä tutut kuviot