Nuorisotalo tontteineen tuli julkiseen myyntiin

malmin vanha nuta
Ylä-Malmin torin vanhin rakennus saattaa kadota katukuvasta myös kokonaan, jos tarjouskilpailun voittaja hakee tontille kaavamuutosta, jonka valtuusto hyväksyy. KUVA JANINA ISSAKAINEN

Ylä-Malmintorin paraatipaikkoihin kuuluva tontti taloineen on kaupan. Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskus on viikko sitten avannut tammikuulle kestävän tarjouskilpailun, jossa paras tarjous voittaa Malmin entisen nuorisotalon ja siihen liittyvän 715 neliömetrin kokoisen tontin.

– Vielä ei ole tullut paljon yhteydenottoja. Pari kiinnostunutta on ollut, ja ostajissa on kyllä potentiaalia, arvioi diplomi-insinööri Ismo Aalto tilakeskuksen hankesuunnittelupuolelta viime keskiviikkona.

Kohdetta on esitelty kiinnostuneille jo ennen tarjouskilpailun alkua. Ostajaa odottaa vaativa työmaa keskellä asutusta ja liike-elämää.

Tontille tehdyn poikkeamispäätöksen mukaan nuorisotalon matala lisäsiipi on kosteusvauroiden vuoksi purettava mahdollisimman vähän ympäristöä häiriten. Tilalle saa tehdä asuntoja. Vuonna 1929 rakennettu kolmikerroksinen talo taas on kunnostettava niin, että katutasoon tulee yritystoimintaa ja ylös nykynormit täyttävää asuinalaa.

Tontille saa rakentaa 1 000 kerrosneliömetriä. Vanha nuorisotalo vie siitä jo kolmasosan, joten uudisasunnoille jää noin 660 neliömetriä.

Nuorisotalon vanha osa on ollut ennenkin asunto. Se on ollut myös apteekki ja väistökoulu. Vuodesta 1983* vuoden 2015 maaliskuulle rakennus on ollut nuorisotalona.

Nyt koko kiinteistö on arvoton. Se on käyttökiellossa terveydelle vaarallisen sisäilman takia.

Eristeissä on PAH-yhdisteitä ja mikrobivaurioita. Alapohjassa on hometta ja yhdestä kohtaa on löytynyt sienirihmastoa. Talon alle on myös hylätty korjausten aikaista muovi- ja muuta jätettä. Talosta pitää purkaa suunnilleen kaikki muu paitsi hirsiseinät.

Kolmikerroksista rakennusta ei ole suojeltu, mutta kaupungin museovirasto haluaa Malmin historiasta kertovan talon säilyvän.

Helsingin kaupungin ympäristökeskus on ilmoittanut, ettei se korjauksista huolimatta suosittele asumista terveyttä uhkaavien ongelmien vuoksi.

Aallon mukaan tehdyt suunnitelmat saattavat hyvinkin muuttua, sillä ostaja voi neuvotella kaikesta vielä rakennuslupavaiheessa. Tontille voi hakea uutta poikkeamispäätöstä tai vaikka asemakaavamuutosta.

Kaupunki on varautunut tilanteeseen ja edellyttää, että jos rakennusoikeus vielä kasvaa, maksaa ostaja lisäneliöistä lisäkauppahintaa. Se määräytyy tarjottujen kiinteiden rakennusoikeuden yksikköhintojen mukaisesti.

Pirjo Pihlajamaa

*vuosiluku 1883 korjattu 1983 (30.11.2016)

Edellinen artikkeliKKPH-aktiivit: Perustamisselvityksen tekijäksi puolueeton virasto
Seuraava artikkeliPrennuille SM-kultaa – Elite edustamaan Suomea