Kaupunki myy kaksi historiallista kohdetta

Malmin nuorisotalolle yritetään löytää kunnostajaa jo toisen kerran. Talon alapohja on kastunut monta kertaa putkirikkojen takia. Kuva Teija Loponen

Helsingin kaupunki aikoo myydä tänä vuonna liudan vanhoja rakennuksia, joista moni rapistuu paikallaan. Koillis-Helsingistä myyntiin tulee kaksi kohdetta, Ylä-Malmin torilta entinen Malmin nuorisotalo ja Tapanilasta purettua tapettitehdasta vastapäätä junanradan toisella puolen oleva Franzenin torppa.

Malmin käyttökiellossa olevaa vanhaa nuorisotaloa yritettiin myydä tarjouskilpailulla ensimmäisen kerran vuosien 2016 ja 2017 vaihteessa, mutta myynti ei lopulta johtanut mihinkään.

Franzenin torpan voi nähdä junan ikkunasta.
Kuva Pirjo Pihlajamaa

Nyt Helsingin kaupunkiympäristön toimiala on valmis virittelemään uutta kilpailutusta rakennukselle, jonka matalampi osa on täysin kosteusvaurioitunut ja sen saa purkaa noin 660 neliömetrin kokoisen uudisrakennuksen tieltä. Vanha osa vuodelta 1929 vaatii täysremontin.

Tapanilasta kaupan tulee vielä vanhempi talo Sananjalankujalta, jossa on viettänyt öitään myös kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi. Tiilentekijänmäellä sijaitsevaa taloa kutsutaan Franzenin torpaksi, koska rakennus on siinä asuneen ratavartija Anders Gustav Franzenin kotitalo. Kivi on ollut uudessa talossa vieraana pari viikkoa vuonna 1870. Tuolloin taloa kutsuttiin Mosabackaksi ja siitä juontuu vuonna 1907 avatun Tapanilan pysäkin nimi. Näin kerrotaan Aarno H. Tahvanaisen tekemässä Tapanilan Työväenyhdistyksen satavuotishistoriikissa Vuosisata kätten ja hengen työtä 1908-2008.

Nyt Franzenin torppaa myydään huonokuntoisena paritalona, joka on ollut muutaman vuoden tyhjänä. Rakennus on suojeltu vahvimmalla merkinnällä sr-1. Alueella tehdään juuri kaavaa, jossa myyntikohteelle on tarkoitus rajata määräala. Paritalon pienistä asuinhuoneistoista toinen on 27 neliömetriä ja toinen 33. Huoneistoalaa on kaikkiaan 76 neliömetriä.
Kaupunkiympäristölautakunta on käsitellyt myytävien kaupungintalojen listaa syyskauden aloituskokouksessaan tämän viikon tiistaina.
Pirjo Pihlajamaa