Esittelyssä: Veronika Honkalsalo (vas.)

Veronika Honkasalo

Veronika Honkasalo (vas.), 39,  Tapulikaupungista on monikulttuurisuuteen erikoistunut tutkija Nuorisotutkimusverkostossa, valtiotieteiden tohtori ja kahden lapsen äiti.

Hän lähti mukaan viime eduskuntavaalien jälkeen puoluepolitiikkaan, kun maahanmuuttokriittisyydeksi verhoiltu rasismi tunkeutui suomalaiseen politiikkaan. Kunnallisvaaleissa 2012 hän meni ensikertalaisena heti läpi, saavutti nopeasti luottamuksen ryhmänsä sisällä ja on nyt vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen.
Tavoitteena on eduskuntapaikka, ja siihen Veronika arvelee tarvitsevansa vähintään 7 000 ääntä. Tavoitebudjetti on 10 000 euroa, josta noin 2/3 on omaa rahaa. Hänen tasaisesti kasvavassa tukiryhmässään toimii yli 100 aktiivista jäsentä, ja tukiverkostossa on mukana jo enemmänkin ihmisiä. Tukijat ovat helsinkiläisiä yksityishenkilöitä, joita kaikkia yhdistää yhteinen arvomaailma: yhdenvertaisuus, oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo kaiken politiikan perustana.

Veronika ehti toimia kaksi vuotta varhaiskasvatuslautakunnassa, joka on tärkeä näköalapaikka lapsiperheiden arkeen ja julkisiin palveluihin. Koko aikuisikänsä hän on ollut aktiivinen feministisessä ja rasisminvastaisessa liikkeessä. Yhdistystoiminnan ja poliittisen aktivismin ohessa hän aina ehtiessään ulkoilee, juoksee ja lukee kaunokirjallisuutta.
Honkasalo ajattelee, että hyvinvointi kuuluu kaikille.
-Meillä Suomessa on tähän hyvin varaa. Kaikkein tärkeintä on säilyttää peruspalvelut kattavina ja tuottaa ne julkisesti lähipalveluina. Sosiaali-, terveys- ja koulutuspalvelujen tuottamiseen ei sovi yksityisten firmojen voitontavoittelu. Pahimmillaan verovarat valuvat veroparatiiseihin.

Toinen tärkeä asia on ilmastomuutoksen estäminen ja tiukka ilmastopolitiikka.
-Päästöt kuriin ja uusiutuvat energiamuodot tehokäyttöön. Ilmastomuutos lisää globaalia eriarvoisuutta, kun se vaikuttaa raskaimmin köyhimpiin maihin.

Kolmas iso asia näissä vaaleissa on työelämän tasa-arvo. Meillä on syntynyt tilanne, jossa aiemmin epätyypillisistä työsuhteista on tullut tyypillisiä. Työntekijöitä on kohdeltava tasa-arvoisesti työn teon muodoista riippumatta.

Veronikan tavoite on solidaarinen yhteiskunta.
-Meiltä on päässyt unohtumaan vastuumme heikommista, ja kylmästä itsekkyydestä on tullut pelottavan hyväksyttävää. Solidaarisuus ja rauhanaate pitää tuoda takaisin osaksi suomalaista yhteiskunnallista keskustelua.
Vaaleissa pienen budjetin kampanjointi painottuu koko ajan yhä enemmän sosiaaliseen mediaan. Veronikan mielestä ihmisten kohtaaminen on kaikkein tärkeintä, hän nauttii toritapahtumista. Torilla jaossa olevia esitteitä tukiryhmä jakaa myös koteihin.

 Timo Huotinen

Edellinen artikkeliAsukasyhdistyksessä tyrmistynyt tunnelma: Yleiskaavan luonnos rakentaa Aarnikanmäkeä
Seuraava artikkeliKasvun ongelma