Kansanedustajuus mullistaa Honkasalon ja Rantasen elämän

Veronika Honkasalo miettii, järjestäisikö kansanedustajajuhlat Koillis-Helsingissä. Mari Rantanen tarjosi pelastuslaitoksen työkavereilleen läksiäiskahvit kiirastorstaina ja aikoo suunnata Hakaniemen torille kiittämään äänestäjiä. Veronika Honkasalo keräsi lähes 6000 ääntä.

Koillis-Helsingistä katsoen vuoden 2019 eduskuntavaalit ovat historialliset. Näiltä kulmilta Helsinkiä on ponkaistu harvoin Arkadianmäelle, ja silloinkin yksi kerrallaan. Tänä vuonna tuhannet helsinkiläisäänestäjät päättivät, että nyt on Tapulikaupungissa asuvan vasemmistoa edustavan Veronika Honkasalon ja Tapaninkylässä asuvan perussuomalaisten Mari Rantasen vuoro.

Onneksi olkoon kansanedustajan paikasta! Miten elämä nyt muuttuu?
-Kiitos. Aika totaalisesti, en oikein vielä käsitä, mitä kaikkea tämä tarkoittaa. Ammatillisesti muutos on iso. Pitkä tieteellinen tutkijaura jää tauolle, miettii kesämökiltä puhelimeen vastannut Veronika Honkasalo, 43, kiirastorstaina.
Nuorisotutkimusseuran tutkijan töistä kansanedustajaksi siirtyvä äiti keskittyy jatkossa sata lasissa politiikkaan ja jatkaa myös kaupunginvaltuutettuna.
Honkasalo asuu Tapulikaupungin ja Tapanilan rajalla kahden lapsensa kanssa ja on seurustellut kolme vuotta. Hän uskoo, että Arkadianmäellä nähdään samanlainen Veronika kuin tähänkin asti: sanavalmis ja kuvia kumartelematon, jolle tutkimukseen pohjautuva päätöksenteko on tärkeää.
Asialistan kärjessä ovat ilmastonmuutos, jonka ”pitäisi olla jokaisen agendalla” sekä ihmisoikeudet laajasti, käsittäen hyvinvointivaltioon kuuluvat vanhustenhoidon ja lapsiperheiden köyhyyden.
Honkasalo katsoo, että vasemmisto kuuluu hallitukseen.

-Koen niin, että vaaleissa punavihreille on annettu vahva mandaatti ja toive muutokseen.
Hallitusyhteistyö myös vahvan mandaatin saaneiden perussuomalaisten kanssa ei Honkasalosta näytä todennäköiseltä.

-Me olemme selkeimmin ilmoittaneet, että yhteistyö on poissuljettu.
Honkasalon 13- ja 9-vuotiaat lapset ovat äidin 5 846 äänestä ja läpipääsystä ihan riemuissaan, ja voi vain kuvitella perheen koirankin villiintyneen vaalitulosten selvittyä.

Lapset ovat olleet koko kampanjan ajan hienosti hengessä mukana, kiittelee todellisiksi demokratian sankareiksi lapsiaan kutsuva Honkasalo.

Perussuomalaisia edustavan Mari Rantasen, 43, numeron kirjoitti äänestyskopissa 2 924 äänestäjää. Onnittelut uudesta työstä!

-Kiitos! Viimeksi jäin parin sadan äänen päähän. Kiitos huikealle tiimilleni, joka työskenteli itseään säästämättä.
Rantanen näkee edessään työteliään tulevaisuuden.

-Odotan kohtalaisen isoa työmäärää ja miehen kanssa aikataulutusta.
He asuvat Vallesmannintiellä Mari Rantasen vaikeavammaisen tyttären kanssa. 23-vuotias tytär on päivisin työ- ja toimintakeskuksessa. Kotona odottavat myös kaksi koiraa, joten aikataulutusta riittää.
Politiikassa Mari Rantanen haluaa edistää kampanjassaan ja kuntapolitiikassa esiin nostamia asioita.

-Lyhyesti lueteltuna sote-asiat, omaishoitajat, vammaiset, sisäinen turvallisuus ja maahanmuutto.
Valiokuntapaikoista häntä kiinnostaa sote-valiokunta ja hallintovaliokunta.

-Mutta niihin on varmasti tungosta, hän ennustaa.
Hallituksen muodostamisessa riittää jännättävää. Yhteistyö vasemmiston kanssa ei Rantasenkaan mielestä näytä todennäköiseltä.

-Meillä on niin paljon eroa maahanmuuttajapolitiikassa, että se olisi varmasti vaikeaa.
Ensihoitaja Rantanen on juuri pyytänyt virkavapaata Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksesta. Seuraavat neljä vuotta työmaana on Eduskuntatalo. Rantasen koti on Vallesmannintiellä. Mihin kaupunginosaan se kuuluu?

-Tapaninkylänä tämä kotipaikka meille aikanaan myytiin. Kukaan ei ole osannut vastata, että onko tämä Töyrynummea vai mitä, niin olen käyttänyt Tapaninkylää, Rantanen kertoo.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliYli 1000 lasta pörräsi pallon kanssa Kimalaiscupissa
Seuraava artikkeliLonginojan tontille iso lasten rakennus