Malmin lentokenttä nousi vaalitaivaalle

Keskustapuolueen kanta aina kansanedustajia myöten on, että Malmin lentokenttä pitää säilyttää. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Olisiko nousevien galluplukujen valokeilassa paistattelevasta Keskustapuolueesta Malmin lentoaseman pelastajaksi?

Lentoasemalla toissa keskiviikkona vierailleet kepun viisi kansanedustajaa eivät luvanneet ihmeitä, mutta kanta on selvä: Malmin lentoasemaa ei pidä lakkauttaa.
Keskusta on ollut malmilaiskentän puolella aina pääministerinä toimineen Matti Vanhasen ajoista asti. Viimeksi marraskuussa keskustan puoluehallituksen työvaliokunta esitti, että lentoaseman jatko Malmilla on turvattava.
Malmin lentoaseman ystävät on koko ajan kutsunut ihmisiä tutustumaan liipasimelle asetettuun lentoasemaan.
Edustajat Laura Kolbe, Paula Lehtomäki, Terhi Peltokorpi, Antti Kaikkonen ja Timo Laaninen kävivät saamassa tietoiskun kentän toiminnoista toissa keskiviikkona.

Lentoaseman vastustajien leiri rummuttaa mielellään totuutena sitä, että kenttä on pienen porukan käytössä. Jopa entinen asuntoministeri Merja Kyllönen nielaisi Finavian syöttämän täkyn, että Malmi on 70 lentoharrastajan temmellyskenttä.
Malmin lentoaseman ystävät ja kentän yrittäjät haluavat oikoa näitä käsityksiä.
– Kentällä toimivien eri yhdistysten jäsenmäärä on yhtensä 8 400, täällä on noin 50 yrittäjää ja 300 työntekijää. Täällä tehdään enemmän lento-operaatioita kuin muilla Suomen kentillä yhteensä pois lukien Helsinki-Vantaa, latasi lukuja pöytään MLY:n puheenjohtaja Timo Huotinen.
Finavia väittää kentän tuovan 2 miljoonan euron vuositappiot. Hyvönen arvioi miinusta kertyvän noin 800 000 euroa.
MLY:läisten mielestä Malmista olisi mahdollista kehittää kannattava lentoasema, mutta kun aluetta ei kolmetoista vuotta jatkuneen rakennuskiellon takia pysty kehittämään.
– Lain mukaan rakennuskiellon enimmäisaika on 8,5 vuotta. Täällä rikotaan lakia, huomauttaa Hyvönen.

Edustaja ja valtuutettu Laura Kolben mukaan lentoasemasta on tullut tunneasia. Esimerkiksi vasemmistolle lentokentän maat on vastaus riivaavaan asuntopulaan.
MLY:n Hyvönen on huomannut, että demarileiri pysyy vaiti. Suutarilalainen kansanedustaja ja valtuutettu Peltokorpi valisti muita edustajia, että koillisessa asuvista demarivaltuutetuista Osku Pajamäki ja Seinäjoelle muuttanut Tarja Tenkula ovat lakkauttamisen kannalla.
Edustaja Laaninen katkaisi yhdeltä huhulta siivet. Hänellä oli tuore vastaus Jussi Pajuselta, että pitääkö paikkansa, että kaupunginjohtaja omistaisi edelleen Malmin Novaa. Kaupunginjohtaja oli kieltänyt asian jyrkästi.
– Tälle hankkeelle ei tunnu löytyvän isää, eikä äitiä, ihmetteli edustaja Kaikkonen päätöksenteon pyörimistä eri kokouspöydästä toiseen.
– Mitä tapahtuu, jos kenttä loppuu, kysyi Timo Laaninen.
– Kaikki loppuu. Se on tuho, nielaisi BF-lentokoulun operatiivinen johtaja Mark Baker.
Timo Hyvönen muistutti, että pelastaminen on vielä mahdollista, vaalit ovat tulossa.
Kepun edustajat näkivät, että aluetta voisi kehittää MLY:nkin kannattamalla tavalla, jossa kenttä säilyy, vaikka sen ympärille rakennetaan asuntoja.
Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliKiitos
Seuraava artikkeliDemarien puoluesihteeri Reijo Paananen odottaa vaalivoittoa