Demarien puoluesihteeri Reijo Paananen odottaa vaalivoittoa

Demarien puoluesihteeri Reijo Paananen on ollut runsaat viisi vuotta viikkiläinen.

Hänen ja puolisonsa muuttoon vaikutti ensisijaisesti karkeakarvainen kettuterrieri Hetzu, jolle haluttiin Kampin kerrostaloympäristöä paremmat ulkoilumaastot.
Jo aiemmin Brysselissä ”valiokuntaneuvoksena” ja demarien tiedotussihteerinä sekä EU-vaalipäällikkönä työskennellyt Paananen valittiin puoluesihteeriksi keväällä 2012, jolloin hän palasi SAK:sta puolueen palvelukseen.
Paananen on alkuaan viitasaarelaista sukua Keski-Suomesta. Hän sai erinomaisen 50-vuotislahjan kun Seinäjoen puoluekokous valitsi syntymäpäivänä hänet yksimielisesti jatkamaan puoluesihteerinä.
Paananen ei itse tehnyt työtä puheenjohtajavaalissa istuvan Jutta Urpilaisen tai haastajan Antti Rinteen puolesta. Siitä hän oli iloinen, että molemmat olivat nimenneet jo etukäteen hänet ehdokkaakseen, jos tulevat valituksi. Itse pj-vaali oli kihelmöivän jännittävä. Rinteestä tuli äärimmäisen niukasti uusi puheenjohtaja ja pian myös valtiovarainministeri.
Puolueen kannatus kärsi pohjakosketuksen kesällä, mutta viimeisen Hesarin gallupin mukaan demarit ovat nousseet niukasti kakkossijalle ohi Kokoomuksen, mutta vasta 17 prosentin rajapyykkiä lähestyen.
Eroa johtavaan oppositiopuolueeseen keskustaan on lähes 10 prosenttia. Paananen suhtautuu silti optimistisesti eduskuntavaaleihin vajaan neljän kuukauden kuluttua.
–Voitto on tavoitteemme, sillä ykkössija on se, mitä jokaisen on syytä tavoitella. Vain se takaa pääministerin paikan ja varman pääsyn seuraavaan hallitukseen.
Viime eduskuntavaaleissa demarit pärjäsivät edeltävään kannatukseensa nähden yllättävän hyvin ja hävisi kärkisijan vain niukasti Jyrki Kataisen kokoomukselle.
Mitään vaalitulosten paikkalukua tai kannatusprosenttia Paananen ei halua veikata. Hän korostaa olevansa tehtävässään koko maan asialla, mutta toivoo demarien olevan nousussa myös Helsingissä. Eduskunnassa on Helsingistä ollut enää vain neljä sosialidemokraattia, joista Raakel Hiltunen jättää nyt kansanedustajan tehtävät. Paananen uskoo, että neljäs paikka täytetään ja sanoo ehdokkaiksi hyvin kunnallisvaaleissa menestyneet Nasima Razmyarin, Pilvi Torstin ja Pentti Arajärven.
-Viides paikka olisi hyvä saada takaisin, mutta tehtävä on aika kovan työn takana, Paananen myöntää.
Koillis-Helsingin ehdokkaille Mirka Vainikalle ja Sinikka Vepsälle puoluesihteeri ennustaa hyvää tulosta, mutta korostaa läpimenon vaativan täydellistä onnistumista olemalla oikeaan aikaan oikeassa paikassa.
Itse Paananen on ollut kunnallisvaaliehdokas viime vuosituhannella Jyväskylässä ja Vantaalla. Eduskuntavaalit eivät henkilökohtaisesti enää kosketa miestä, joka sanoo olevansa kiinnostunut globaaleista asioista, maailmasta ja Euroopasta. Hän sai 7500 ääntä EU-vaaleissa 2009 tekemällä itse paljon työtä asian eteen.
Paananen matkusti puolisoineen joulun ja uudenvuoden viettoon Australiaan. Hetzu jäi ulkoilemaan Viikin ja Pihlajiston maastoon luotettavan turvallisen Viikki-aktivistin, SAK:sta tutun työtoverin Hannele Ugurin huolenpitoon.

Timo Huotinen