Paikallisuus pääosassa

malmitalo
Risto Räty ja Irene Salama uskovat, että jokainen tulee löytämään mieleistään ohjelmaa Malmitalon 20-vuotisjuhlatarjonnasta. KUVA TEIJA LOPONEN

Malmitalon kulttuuriannista on saatu nauttia jo peräti 20 vuotta. Kulttuurin kehdon ovista on astuttu sisään yli 12 miljoonaa kertaa. Yleisöä kiitetään kuluneista vuosista viikon ajan esityksin, joissa pääosassa ovat paikalliset artistit ja taiteilijat, ja joihin kaikkiin on vapaa pääsy.

Kahden vuosikymmenen aikana konserttien, elokuvien ja erilaisten näytösten ja tapahtumien määrä Malmitalossa on kasvanut huimasti.
-Olemme vuosien varrella löytäneet aivan uusia yleisöryhmiä. Jazz ja blues ovat olleet meillä aina vahvoja ja niillä on vankka kuulijakuntansa, mutta yleisön kanssa tehdyn vuoropuhelun ansiosta olemme saaneet ohjelmistosta varsin laajaa kävijäkuntaa houkuttelevan, toteaa Malmitalon kulttuurituottaja Risto Räty.
-Ulkolaiset esiintyjät ovat tuoneet yleisöä aina Oulusta asti, tietää talon tiedottaja Irene Salama.

Erityisen iloisia Malmitalolla ollaan siitä, että nuorten määrä yleisössä on lisääntynyt ja nuorille on voitu tarjota heidän toivomiaan konsertteja.
-Operaatio Pulssin ja nuorten kanssa toteutetaan nyt muun muassa X:on Day, jonka suunnittelevat ja toteuttavat nuoret itse. Tapahtumassa pidetään nuorten talenttikisat sekä päivän aikana esiintyy useita heille mieleisiä artisteja, Irene Salama kertoo.
Ilon aihe on sekin, että miehiä on Malmitalon kävijäkuntaan kuulunut alusta asti varsin runsaasti.
-Siihen vaikuttanee painottuminen rytmimusiikkiin, jazz-konsertit ovat miesten mieleen. Ehkä myös sillä on osansa, että kulttuurituottaja on mies, Irene Salama myhäilee.

Malmitalossa on juhlan kunniaksi haluttu järjestää ohjelmaa kaikkien makuun ja siten, että esiintyjillä on jonkinlainen napanuora Malmille tai sen lähialueille.
-Täälläpäin asuu monia merkittäviä taiteilijoita. Malmitalon juhlaviikolle emme saaneet aikataulujen sovittamisongelmien vuoksi aivan kaikkia toivomiamme esiintyjiä, mutta todella hieno kaarti on kasassa. Siihen kuuluvat muun muassa, How Many Sisters & Kirmo Lintinen, Black Lizard –yhtye, Funny Valentine, eli Juha Kotilainen ja Veera Railio, sekä Jukka Linkola ja Mikko-Ville Luolajan-Mikkola, listaa Risto Räty.

Pohjois-Helsingin musiikkiopisto järjestää kahvilakonsertteja, joihin on helppo piipahtaa ja suositussa yhteislaulujen illassa on juhlien kunniaksi mukana The Group Unlimited –yhtye. Taito Helsky vetää käsityökahvila –hetkiä ja Novellikoukussa kuullaan Martti Mäkelän lukemana Tove Janssonin novelleja. Myös kirjastotoimen johtaja  Tuula Haavisto vierailee kirjastossa vinkkaamassa kotimaisia tietokirjoja. Kino Helios tarjoaa tuoreita leffoja ja tapanilalainen ohjaaja Virpi Suutari kertoo elokuvastaan Eedenistä pohjoiseen elokuvan näyttämisen yhteydessä.
Lapsille Malmitalo tarjoaa ohjelmaa joka päivä juhlaviikolla ja lisäksi aivan oman Muksukemut –tapahtuman, jossa lauantaipäivään mahtuu valtavasti ohjelmaa, kuten teatteria, Pellekaija Pum –konsertti ja työpajoja.
-Esityksiin mahtuu vain rajallinen määrä katsojia ja siksi niihin jaetaan ilmaislippuja tuntia ennen ohjelman alkua, muistuttaa Irene Salama.

Teija Loponen

Malmitalo viettää 20-vuotisjuhliaan 28.9.-5.10. välisenä aikana.

Edellinen artikkeliFallkullaan uusia hevosteitä ja vihdoinkin valot
Seuraava artikkeliViikinmäen korttelitalo helpottaa Pihlajiston ala-asteen ahtautta