Fallkullaan uusia hevosteitä ja vihdoinkin valot

fallkulla
Risto Ahonen (oik.) näyttää Laura Paunoselle, minne hevosreitistä kertovat merkit tulevat risteysalueella. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Fallkullan kotieläintilan Longinojan puoleisille pelloille ilmestyi työmiehiä koneineen elokuun puolivälissä. Alkoi vanhojen ulkoiluteiden mylläys ja uuden teko.

Ulkoilijat ovat kyselleet kotieläintilalla työskenteleviltä nuorisotyöntekijöiltä tämän tästä, että tuleeko pelloille uusia asuntoja. Vastaus on, että ei tule.
– Tänne rakennetaan uutta hevostietä noin 600 metriä ja korjataan vanhaa noin puoli kilometriä, kertoo projektipäällikkö Risto Ahonen Helsingin kaupungin Starasta.
Tilan työnjohtaja Laura Paunonen iloitsee uusista kivituhkapintaisista reiteistä. Nyt tilan kolmella ponilla ja Puhti-suomenhevosella on turvalliset 2,5 metriä leveät reitit, joilla nuoret voivat harjoitella hevosten kanssa.
Uudesta tasamaan lenkistä iloitsee varmasti myös ikääntyvä Puhti-suomenhevonen, jonka jäykistyvät nivelet säästyvät, kun sen ei tarvitse kavuta tilalle vievää ylämäkeä enää niin usein.
Teiden kunnostus on yksi Lähiörahaston rahalla tehtävistä projektitöistä, joilla kohennetaan esikaupunkialueita. Hankkeelle on myönnetty 250 000 euroa, josta Staran tekemän työn osuus on 160 000 euroa.

– Tiet valmistuvat lokakuun puoliväliin mennessä. Reitit on tarkoitettu nuorisoasiainkeskuksen tilan hevosten käyttöön. Toivomme, että ulkoilijat väistävät ja tulevat antamaan hevosille etuajo-oikeuden, sanoo Ahonen.
Valoja hevosteille ei tule. Sen sijaan tilalta Tapanilaan menevä koivukuja tullaan vihdoinkin valaisemaan. Valoasiaa on ajettu Fallkullassa jo vuosia. Tapanilalainen Antti Vuorela ehti valtuustossa istuessaan tehdä fallkullalaisten pyynnöstä peräti kaksi aloitetta, joista ensimmäisestä on kulunut aikaa jo kuutisen vuotta. Viimeisimpään tuli energialaitokselta vuoden 2012 lopussa vastaus, että se kyllä laittaa valot, kunhan rakennusvirasto kertoo minne.
Asia tyssäsi siihen, kunnes Staran projektipäällikkö Ahonen näytti energian suunnittelijoille, mihin valot kannattaa laittaa. Ahonen arvioi, että lamppuja tulee seitsemisen kappaletta.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliAlkoholiriippuvuuksista 90 % jää tunnistamatta tai hoitamatta
Seuraava artikkeliPaikallisuus pääosassa