Yksinvaltias sai kilpailijan

jakomäki k-kauppa
Jouko Riikonen on tyytyväinen, kun asukkaat ovat saaneet ruokakaupalle vaihtoehdon. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Jakomäessä on ollut viime viikon torstaista lähtien suuren urheilujuhlan tuntua. Suvereenisti ruokamarkkinoita lähiössä hallinnut S-market sai torstaina kilpailijan.

– Hyvä juttu! Hintasota on alkanut jo. Heti lätkäisivät Ässän seinään bonukset tuplana –tarjouksen. Se koskee vain Jakomäkeä, myhäilee supermarkettiin perjantaina matkalla ollut Jouko Riikonen, 61.

Jakomäessä vuodesta 1979 asunut rakennusalan konkari Riikonen on nähnyt lähiön kehityksen liki alusta asti. Parhaimmillaan ostoskeskuksessa on ollut kolmekin ruokakauppaa, mutta kilpailun kiristyessä muut ovat vetäytyneet, ja jäljellä on jäänyt S-market.

Torstaina kaikki muuttui, kun uuden karhea K-Supermarket avasi ovensa. Riikonen on varma, että molemmille riittää asiakkaita.

– Perjantaisin ostoskeskuksessa on ollut aivan mahdottomat jonot. Parkkialue on ihan täynnä autoja, hän perustelee.

Riikosta polttelee jo päästä sisään uuteen kauppaan, vaikka hän on jo käynyt siellä.

– Avajaispäivänä kävin kolme kertaa ja rahaa meni yhteensä 30 euroa. Tänään olen käynyt jo kerran. Olen ostanut leipää, kalaa ja kanaa ja kaikkea, mikä on tarjouksessa. Vaimo sanoi, että enää et mene, kun kaapit ovat täynnä, mutta nyt täytyy taas päästä, Riikonen nauraa itselleen.

Jakomäen S-marketista haastattelupyynnöt ohjataan kaupan ketjujohtaja Kimmo Nikulalle.

Nikulan mukaan Jakomäelle ei ole hiottu uutta strategiaa, vaan kilpailijan tuloon suhtaudutaan maltillisesti.

– Ei meillä ole erityisempää strategiaa. Toivotamme kilpailijan tervetulleeksi, ja itse pyrimme palvelemaan asiakkaitamme yhtä hyvin kuin aiemminkin, Nikula toteaa.

Ketjujohtaja ei ole edes etsinyt käsiinsä kilpailijan mainosta heti tuoreeltaan.

– Ennakkoilmoituksen uuden kaupan avaamisesta olen nähnyt.

Noin 1,5 kilometrin patikkamatkan päässä olevassa Heikinlaakson uusitussa Siwassa uutta tulokasta ei pidetä kilpailijana.

– En usko, että Jakomäki vaikuttaa meihin. Siellä kaupat taistelevat keskenään. Me palvelemme Heikinlaaksossa lähialueen väestöpohjaa, miettii Suomen Lähikauppa Oy:n kauppapaikkajohtaja Mika Vesterinen.

Jakomäen tuore K-kauppiaspari, Kati ja Tomi Utti ovat kilpailuasetelmasta toista mieltä. He kertovat tiedotteessaan palvelevansa Jakomäen lisäksi muun muassa Alppikylän, Heikinlaakson ja Puistolan sekä Vantaan Vaaralan ja Rajakylän asukkaita liki kahdenkymmenen työntekijän voimin.

Jouko Riikonen on S-marketissa kuullut, että siellä henkilökuntaa on reilu kolmekymmentä.

– Juttelin siellä työntekijöiden kanssa, ja sanoivat pelkäävänsä, että K-kauppa tuli viemään heiltä työpaikkoja, Riikonen tuumii.

Pirjo Pihlajamaa