Viraston tiedot lapsimääristä alakanttisia

savela
Asukkaat koettivat vakuuttaa leikkipuistotoiminnasta vastaavia siitä, kuinka tärkeää lähileikkipuiston säilyttäminen on. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Savelan leikkipuiston käyttäjät istuivat saman pöydän ääreen Helsingin kaupungin varhaiskasvatusviraston ja varhaiskasvatuslautakunnan edustajien kanssa viime keskiviikkona.

Tilaisuuden aiheena oli leikkipuisto Savelan toiminnan lakkauttaminen ja keskustelu alueen leikkipuistopalveluista.
Tilaisuuden veti leikkipuistotoiminnan päällikkö Hanna Linna varhaiskasvatusvirastosta. Paikalla oli myös johtava leikkipuisto-ohjaaja Janne Kylmämaa. Varhaiskasvatuslautakunnasta tulivat puheenjohtaja Sanna Vesikansa (vihr.) ja varapuheenjohtaja Terhi Mäki (sd).
Savelalaisista paikalla olivat Savela-Seuran hallituksen neljä jäsentä, puistoa käyttävät kaksi perhepäivähoitajaa, äitejä pikkulasten kanssa, muutama yksittäinen lähiasukas sekä yksi isoäiti.

Hanna Linna esitteli asiaa kaupungin kannalta ja kertoi lähialueen korvaavista palveluista. Asukkaat ja alueen edustajat kertoivat leikkipuiston ja rakennuksen merkityksestä sekä päivittivät ja korjasivat kaupungin edustajien tietopuutteita.
– Kaupungin tiedot käyttäjämääristä ja alueen vauva- sekä lapsimääristä eivät näyttäneet olevan aivan ajantasaisia. Alueelle on syntynyt ja muuttanut viimeisen vuoden aikana suuri määrä pieniä lapsia, sanoo Savela-Seuran puheenjohtaja Kai Kippola tilaisuuden jälkeen.
Pelkästään yhdessä savelalaisessa taloyhtiössä on syntynyt puolen vuoden aikana neljä vauvaa, joilla on yli kymmenen sisarusta tai liki saman ikäistä leikkitoveria taloyhtiön alueella.

Äidit kertoivat päättäjille, miten tärkeä oma leikkipuisto on.
– Savelassa ei ole juuri muita palveluita alueen lapsiperheille kuin leikkipuisto. Sitä käyttävät niin pienten lasten vanhemmat kuin koululaisetkin, toteaa Kippola.
Varhaiskasvatusvirasto on pitänyt leikkipuiston ovet säpissä siitä lähtien, kun paikan työntekijä jäi pitkälle sairaslomalle.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto olisi valmis pyörittämään leikkipuistorakennuksessa perhekahvilaa, hommaan olisi rahatkin valmiina, mutta lukittuun ja vailla vastuullista vetäjää olevaan tilaan ei kahvilaa ole voitu avata.

– Muutenkin tilan käyttö on ollut vaikeaa, kun kukaan ei ole vastannut käyttötiedusteluihin, Kippola huomauttaa.
Rakennus on kohtuullisen hyvässä kunnossa. Hanna Linnan mukaan ainakin rakennuksen sähköistystä ja vesijärjestelmiä pitäisi uusia.
– Keskustelu käytiin hyvässä hengessä. Lautakunnan jäsenet ottivat joitakin asioita selvitettäväkseen. He haluavat päivittää alkuperäisen esityksen taustatiedot vastaamaan tämän päivän tilannetta.
Varhaislautakunnan on tarkoitus päättää Savelan kohtalosta kesäkuun 17. päivä.

Pirjo Pihlajamaa