Jäkälä korvataan yli 11 miljoonan uudisrakennuksella

Päiväkoti Jäkälän vanha rakennus on tarkoitus korvata uudella 240-paikkaisella päiväkodilla. Taustalla suojeltu rakennus. Kuva: Teija Loponen.

Suojeltu rakennus jää päiväkodin tontille

Tapanilassa osoitteessa Jäkälätie 11 sijaitseva vanha päiväkotirakennus aiotaan purkaa ja sen tilalle on tarkoitus rakentaa korvaava uudisrakennus 240 lapselle. Rakennushankkeen laajuus on noin 2 651 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta arvonlisäverottomana 11 250 000 euroa.

Korvaavaan uudisrakennukseen suunnitellaan tilat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen käyttöön 240 lapselle. Uudisrakennus nousee nykyisen päiväkoti Jäkälän tontille ja se korvaa nykyisen päiväkoti Jäkälän tilat, jotka vaatisivat laajoja korjauksia. Tontille jää edelleen suojeltu sr-2 merkitty rakennus.

Päiväkoti Jäkälän nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle käyttäjämäärälle, eivätkä ne kaikilta osin enää vastaa varhaiskasvatussuunnitelmien mukaisia toiminnallisia tavoitteita.

Uusissa rakennettavissa tiloissa voidaan joustavasti järjestää varhaiskasvatusta uuden rakentuvan alueen muuntuviin tarpeisiin. Tilojen joustava käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa. Osa tulevan päiväkodin yhteistiloista suunnitellaan siten, että ne voidaan osoittaa kuntalaiskäyttöön silloin, kun ne eivät ole päiväkodin käytössä. Niissä on mahdollista järjestää asukkaiden ja paikallisten yhteisöjen toimintaa ja tapahtumia.

Päiväkodin naapurustoon rakentuu parhaillaan Fallkullan kiila, eli alueen asukasmäärä on edelleen kasvussa. Hanke on määritelty tärkeäksi ja kiireelliseksi, jotta alueen varhaiskasvatus- ja esiopetuspalvelut saadaan järjestettyä.

Päiväkoti Jäkälän viereen nousee parhaillaan Fallkullan kiilan asuinrakennuksia.

Rakennettavassa päiväkodissa tullaan järjestämään varhaiskasvatusta ja esiopetusta 1–6-vuotiaille lapsille. Hoito- ja kasvatushenkilökuntaa tarvitaan 45–48 henkeä riippuen lasten ikäjakaumasta.

Tuleva rakennus on kaksikerroksinen. Pienimpien lasten ryhmätilat sijoittuvat ensimmäiseen kerrokseen, suurempien toiseen kerrokseen. Sali, aula, ruokailu ja pienryhmätilat on pyritty avaamaan hyvien näkymien suuntiin.

Uudisrakennukselle toteutetaan uusi ulkoilupiha, joka varustetaan eri-ikäisille päiväkotilapsille soveltuvilla välineillä. Nyt pihalla on lähinnä vain keinuja ja pienten kiipeilyteline.

Uudisrakennus on betonirunkoinen ja julkisivumateriaalina on puu. Pääosa uudisrakennuksen lämmitystarpeesta katetaan maalämmöllä. Sähköenergiaa tuotetaan vesikatolle sijoitettavalla aurinkosähköjärjestelmällä vähintään 10 prosenttia sähköntarpeesta. Rakennustöiden on määrä alkaa kesäkuussa 2024 ja rakennuksen valmistua kesäkuussa 2025.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTapanilassa toteutettiin pikavauhdilla tukikonsertti
Seuraava artikkeliPäiväkoti Touhula lopettaa Puistolassa