Lippujen hulmuaminen ilahduttaa, nostaminen ärsyttää

suomen lippu
Suomen lipusta annetussa laissa säädetään julkisesta lipun turmelemisesta, epäkunnioittavasta käytöstä tai luvattomasta paikaltaan ottamisesta sakkorangaistus. KUVA TEIJA LOPONEN

Suomen lipulla liputuksesta kertovat juttu Lähitiedossa viikkoa sitten tuotti toimitukseen muutamankin viestin siitä, miten liputuskäytäntöjä ei tunneta kunnolla. Myös muita valittamisen aiheita löytyi.

Eräs lukija kertoi häntä harmittavan oman lähikauppansa Tapanintorin K-marketin liputuksen. Kaupalla on liputuspäivinä kolmesta tangosta kahdessa liehumassa K-marketin mainosliput ja yhdessä Suomen lippu.
-Pidän tätä mainoslippujen samanaikaista käyttöä Suomen lipun häpäisynä. Olen kahdesti lähettänyt netin kautta terveisiä Keskoon, mutta aina se viesti on mennyt lähikaupan kauppiaalle, joka kertoo, ettei hän edes ole tiennyt heidän liputtavan. Kiinteistönhoitoyhtiö kuulemma hoitaa liputuksen, eikä hän voi vaikuttaa sopimuksen ehtoihin, kertoo viestin lähettänyt mies.
Sisäasiainministeriön ohje on, että virallisena ja vakiintuneena liputuspäivänä tulisi liputtaa hyvän liputustavan mukaisesti vain Suomen lipulla. Yrityslippu pitäisi laskea salosta tällaisena päivänä.

Useita viestejä on tullut myös siitä, että lippu nostetaan ja lasketaan julkisissa rakennuksissa ja liikekiinteistöissä tuntia tai kahta liian aikaisin tai hieman liian myöhään.
Nämä ongelmat johtuvat yleensä siitä, että samalla kiinteistönhuoltoyrityksellä on useita lippusalkoja hoidettavanaan. Julkisten rakennusten ja suurten liikekiinteistöjen poikkeamat ovat sallittuja pakon edessä, sillä pyhäpäivinä lipun nostavat kiinteistöhuoltojen päivystäjät, joilla voi olla useita eri kohteita hoidettavanaan.
Suomalaisuuden liitto ohjeistaa, että lippu on pyrittävä nostamaan aamunkoitteessa kello 8 ja laskemaan auringon mennessä mailleen, kuitenkin viimeistään kello 21.

Liputusjuttu  innosti lukijoita myös muistuttamaan lipunnostajia siitä, että kietaisevat lippunarun kerran tai pari salon ympäri, jotta tuuli ei paukuta narua salkoa vasten.
Lisäksi huomautuksia tuli nosto- ja laskutavasta. Se ei kuulemma aina täytä lipun kunnioittamisen määräyksiä, vaan lippu saattaa viistää maata. Suosituksena on käyttää lipunnostossa apuhenkilöä, joka päästää lippua sopivasti vapaaksi ja vastaavasti ottaa sen vastaan laskettaessa lippua.
Ja vielä yksi huomautusten aihe on liputtamattomuus. Useampikin soittaja harmitteli sitä, että ihmisillä näkyy pihoissa lipputankoja, mutta niihin ei nosteta lippua virallisina eikä yleisinä liputuspäivinä.
Laiskemman liputtajan ratkaisiu voisi olla isännänviiri, joka voi kieppua salossa päivät ja yöt. Varsinaisina liputuspäivinä on kuitenkin liputettava Suomen lipulla. Isännänviirillä ei voi suruliputtaa.

Lipun huolto ja hävitys

  • Suomalaisuuden liitto opastaa, että vaurioitunutta lippua voi yrittää korjata, mutta tällöin sitä saa käyttää vain sillä edellytyksellä, ettei korjausjälki näy liputettaessa.
  • Nykyliput ovat materiaaliltaan polyesteriä, joten ne kestävät hyvin ankariakin säävaihteluita. Kaupunki-ilma likaa nopeasti lipun, ellei sitä pestä riittävän usein. Pesu- ja silitysohjeet ovat yleensä lipun mukana. Suomen lippu kuivataan aina sisätiloissa.
  • Kun Suomen lippu on aikansa palvellut, sen valkoinen osa kellertynyt ja sininen haalistunut tai siitä on tullut repaleinen, tulee se hävittää kansallislipun arvon mukaisella tavalla.
  • Lipun voi hävittää polttamalla tai leikkaamalla se pieniksi palasiksi ja poistamalla palat muutamassa erässä normaalin talousjätteen mukana. Tärkeintä on, ettei lippua voi palasista tunnistaa. Lippua ei saa haudata maahan eikä mereen.
  • Käytöstä poistetulle Suomen lipulle ei saa keksiä uusia käyttötarkoituksia, tässä kohtaa kierrättäminen on väärä ratkaisu.

Teija Loponen

 

Lukijoiden kommentteja:

Miksi hankitaan lipputanko, jos ei viitsitä koskaan liputtaa?
Pentti

Joissakin saloissa näkee härskin likaisia lippuja ja viirejä. Lipun peseminen on kyllä sallittua!
Tiina J-K

Tiedoksi naapurille: Syntymäpäivänä saa liputtaa!
Pikkuäiti Puistolasta

En ymmärrä, ettei sitä narua osata kietoa tangon ympärille niin, ettei se räpätä tuulessa. Tekisi mieli käydä leikkaamassa naru poikki!
Virtasen V.

Edellinen artikkeliViraston tiedot lapsimääristä alakanttisia
Seuraava artikkeliTanssikenkiä löytyy 162 paria!