Lentokenttä ei säilynyt yleiskaavaäänestyksissä

Malmin lentoasemasta oli tietoa tarjolla mielenosoituksessa ennen yleiskaavakokousta. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Helsingille uuden yleiskaavan yli kuuden tunnin keskustelun, liki 150 puheenvuoron ja lukuisien äänestysten jälkeen viime viikon keskiviikkona. Eniten 85-päinen valtuusto keskusteli Keskuspuiston ja Malmin lentokentän kohtaloista.

Monet valtuutetut ehdottivat yleiskaavan palauttamisesta uuteen valmisteluun, mutta esitykset kaatuivat yksi toisensa jälkeen. Myös Malmin lentokenttäalueen säilymistä puoltaneet valtuutetut hävisivät äänestyksissä.

Keskustapuolueen Laura Kolbe esitti, että valtuusto palauttaisi yleiskaavan jatkovalmisteluun ja turvaisi lentokentän. Tätä kannatti 21 valtuutettua.

Kokoomuksen Jaana Pelkosen lentokentän säilymistä ilmailukäytössä puoltanutta palautusesitystä kannatti 22 valtuutettua.

Perussuomalaisten Mika Raatikainen halusi, että Malmin lentokenttä käsitellään yleiskaavasta irrallisena asiana. Asiaa kannatti 23 valtuutettua.

Äänestyksistä tiukin oli ehdotus rajata Keskuspuiston ulos uudesta yleiskaavasta. Se kaatui äänin 55-30.

Yleiskaava lähtee siitä, että Helsinki kasvaa 860 000 asukkaan ja 560 000 työpaikan kaupungiksi vuoteen 2050 mennessä. Henkilöautoilun sijaan asukkaita ohjataan suosimaan raitiovaunuja, polkupyörää tai jalankulkua.

Yleiskaavan astuminen lainvoimaiseksi saattaa kestää vielä vuoden tai enemmän, sillä eri kansalaistoimijat suunnittelevat valitusten tekoa hallinto-oikeuteen. Valitus pitää tehdä neljän viikon sisällä siitä, kun valtuustopäätöksestä tulee virallinen ilmoitus.

Kokousvideo äänestyskarttoineen löytyy osoitteesta www.helsinkikanava.fi

Pirjo Pihlajamaa

Lisää aiheesta:

Asukkaat antoivat kyytiä yleiskaavalle
Malmin kentästä esirakentamissuunnitelma

Jaana Pelkosen esityksen kannatusjakauma
Jaana Pelkosen esityksen kannatusjakauma
Edellinen artikkeliMikä meitä vaivaa?
Seuraava artikkeliAsukkaat antoivat huutia yleiskaavalle