Mikä meitä vaivaa?

teija loponen

Poliisi julkisti viime viikolla moottoripyöräpoliisin kuvaaman videon, jossa autoilija ajoi pysähtymättä suojatien yli, vaikka viereiselle kaistalle oli pysähtynyt rekka antamaan tilaa katua ylittävälle lapselle. Kuski sai sakot ja ajokortti meni hyllylle.

Jokainen meistä autoilijoista tietää varsin hyvin, että jalankulkijat on päästettävä ensin yli ja suojatien eteen pysähtyneen ajoneuvon viereen on itsekin pysähdyttävä. Silti näitä vastaavanlaisia tapauksia näkee täälläkin aivan viikoittain. Miksi oppi ei mene perille? Pitääkö omalle tai läheisen lapselle tapahtua jotain, ennen kuin asian tärkeys tulee ymmärretyksi? Vielä vaarallisemmaksi tilanne menee liukkaiden kelien saavuttua.

Muutoinkin pimeä syksy tuntuu ihmisistä huonoja puolia esiin.  Välinpitämättömyys, koulukiusaaminen, ilkivalta ja moni muu ikävä käyttäytyminen eivät tunnu ainakaan vähentyneen. Kenties ne heijastuvat maailman tilanteesta, Aleppon pommitukset ja suurvaltojen kilpavarustelu ja muut ikävät uutiset saavat monenlaista pahoinvointia aikaan. Ikävistä asioista ei päästä eroon. Ne pitää vain oppia käsittelemään ja tehdä asioiden eteen sen, mitä itse voi.

Paljon hyvääkin tapahtuu ja tehdään. Tapanilan urheilukeskuksella toteutetaan isänpäivän alla hyväntekeväisyystempaus, jonka tuotto lahjoitetaan Unicefin kautta Syyriaan sodasta kärsivien hyväksi.

Hauska idea on myös MalmiLove, jossa Malmin Mieslaulajat keräävät tulevaan konserttiinsa rakkauslaulutoiveita ja videoivat asukkaiden tarinoita kappaleista, jotka ovat jonkun tärkeän ihmisen kautta muodostuneet lempilauluiksi. Näitä lauluja ja videoklippejä kerätään Malmintorin kauppakeskuksessa ensi tiistaina.

Sekä Malmilla että Tapanilassa houkutellaan jälleen asukkaita ja eri toimijoita mukaan kaupunginosien eläviin adventtikalentereihin luukkujen sisällöistä vastaamaan. Nuo kalenterit tuovat joulukuussa mukavia hetkiä arki-iltoihin pienillä ohjelmanumeroillaan. Samalla ne saavat ihmiset liikkumaan ulkosalla. Tapanilassa on ollut tapana ottaa kynttilälyhty luukulle mukaan. Valoa pimeyteen on siis luvassa.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin kantaattikuoro 75 vuotta
Seuraava artikkeliLentokenttä ei säilynyt yleiskaavaäänestyksissä