Malmin kantaattikuoro 75 vuotta

Malmin kantaattikuoro esiintyy yhdessä Koilliskuoron kanssa 75-vuotisjuhlissaan.

Malmin kantaattikuoro viettää 75-vuotisjuhlaansa konsertoimalla Malmin kirkolla. Pastori Leino ja sota liittyvät oleellisesti kuoron historiaan.

Malmin kantaattikuoron perustamisvuotena on aiemmin pidetty vuotta 1948. Kun perustamisesta ei ole löytynyt mitään kirjallista todistetta, ryhdyttiin asiaa selvittämään.

-Tietokoneelta löytyi mielenkiintoinen tieto Aarne Laurilan artikkelista Malmin kuvalehdestä vuonna 1986. Lampisen kioskilla -nimisessä artikkelissa kerrottiin, että eläkkeelle päästyään Unelma Suomalainen on edelleen mukana Malmin elämässä. ”Viidettäkymmentä vuotta sitten hän meni pastori Jouko Leinon perustamaan kirkkokuoroon. Siitä tuli naiskuoro uuden sodan vietyä taas miehet rintamalle, mutta aikanaan se palautui sekakuoroksi. Malmin kirkkokuorossa Unelma Suomalainen laulaa edelleen, nyt Heikki Poutasen viittoessa tahtia.” Haastattelussa Laurila kertoi äitinsä laulaneen mainitussa kuorossa, valaisee tutkimusta tehnyt kantaattikuoron puheenjohtaja Heikki Tupakka.

Pastori Jouko Leino määrättiin Helsingin pitäjän seurakuntaan 16.8.1940 nuorisopastoriksi Malmille. Vuosikertomuksen ja lehti-ilmoitusten mukaan Leino on heti tehnyt Malmin nuorison kanssa retkiä kuuntelemaan kuoroja Helsingin kirkkoihin. Pitäjän seurakunnalla ei ollut kirkkoherran vuosikertomusten mukaan mitään suomenkielistä kuoroa.

Jatkosodan sytyttyä Leino määrättiin asepalvelukseen 15.6.1941, ja hän palveli armeijassa jatkosodan loppuun asti.

Heikki Tupakan tutkimusten mukaan seurakunnan ilmoituksissa lokakuussa 1943 mainitaan, että pyhäkouluopettajan harjoittamaan seurakunnan naiskuoroon voi ilmoittautua puhelimitse. Kirkkoherran vuosikertomuksessa mainitaan, että seurakunnan suomenkielinen naiskuoro on pastori Jouko Leinon johdolla laulanut jumalanpalveluksissa tuomiosunnuntaina ja adventtisunnuntaina.

-Sodan päätyttyä loppuvuonna 1944 lehti-ilmoituksessa kerrotaan seurakunnan Malmin naiskuoron harjoituksista ja toivotetaan uudet jäsenet tervetulleiksi. Tämän jälkeen useammissa tilaisuuksissa Malmin naiskuoro on esiintynyt pastori Leinon johdolla. Toisena pääsiäispäivänä vuonna 1946 Malmin koululla on järjestetty seurakunnan naiskuoron musiikki-ilta puhujina pastori Leino ja kirkkoherra Weckström. Tämä on ollut kuoron ja Leinon jäähyväistapaaminen, sillä Leino siirtyi Kotkaan 1.5.1946, tietää Tupakka kertoa.

Kirjallista todistetta kuoron perustamisesta ei ole löytynyt, mutta perustamisen on täytynyt tapahtua ennen jatkosotaa. Jouko Leino oli hyvin musikaalinen. Eläkkeelle jäätyään hän ryhtyi myös säveltämään. Leinon tilalle nimitetty pastori Rolf Pesonen oli myös hyvin musikaalinen ja perusti Malmille kitarakuoron. Osa nuorista osallistui molempiin kuoroihin.

Malmin kirkkokuoro vaihtoi nimensä Malmin kantaattikuoroksi vuonna 2001. Malmin kirkolla toimii toinenkin kuoro, Missiokuoro.

Teija Loponen

Malmin kantaattikuoro viettää 75 v juhlaa Malmin kirkolla sunnuntaina 30.10. klo 16. Mukana ovat yhteistyökuorot Tapanilan kamarikuoro, Koilliskuoro ja Malmin missiokuoro. Ohjelma sisältää Urmas Sisaskin messun ja negrospirituaaleja. Konsertin jälkeen on kakkukahvit.

Edellinen artikkeliPunavihreää pöhinää myös keskustan ulkopuolelle
Seuraava artikkeliMikä meitä vaivaa?