Toimijoita tarvitaan

Viime perjantaina vietetiin kansainvälistä vapaaehtoisten päivää. Jopa yli 40 prosenttia suomalaisista tekee vapaaehtoistyötä. Tapoja siihen on monia. Osa toimii erilaisissa järjestöissä ja yhdistyksissä, jotka järjestävät joko tapahtumia, erilaisia keräyksiä tai suoraan avun tarvitsijoihin kohdistuvaa toimintaa. Osa toimii niin ikään eri järjestöjen kautta saattoapuna tai ystäväpalveluissa, soitellen yksinäisille tai käyden ystävävanhuksen luona. Heitäkin löytyy valtava määrä, jotka tekevät vapaaehtoistyötä täysin itsenäisesti ja muiden tietämättä. He saattavat toimia naapuriapuna lähistön ikäihmisille käyttäen heitä kaupassa tai tehden talvella lumityöt ja hoitaen kesällä ruohonleikkuun. Auttamisen tapoja on tuhansittain.

Yli 40 prosenttia ihmisistä tekee jotain vapaaehtoistyötä.

Moni järjestö ja yhdistys on viime vuosina ollut pulassa uusien vastuunkantajien löytämisessä. Vapaaehtoistoiminnassakin tulee yhdistyksillä olla toimiva hallitus organisoimassa toimintaa. Esimerkiksi kaupunginosayhdistyksillä on paljon toimintaa, jonka koordinoinnista joidenkin ihmisten tulee vastata, jotta tapahtumia saadaan toteutettua. Näitä tekijöitä on vaikea nykyään löytää. Vapaaehtoistoiminnassa palkkion saa yleensä vain hyvänä mielenä saatuaan jotain aikaiseksi. Eikä muuta palkkiota yleensä kukaan odotakaan. Silti kiitos -sanalle on kova tarve. Vapaaehtoistoimijoitakin tulee muistaa, vaikkapa vain sanallisesti. Eräänlaista vapaaehtoistoimintaa on sekin, että ottaa osaa erilaisiin mielipidekyselyihin, joita esimerkiksi kaupunki tai HSL järjestää asemakaavamuutoksiin ja kehittämissuunnitelmiin liittyvissä hankkeissa. Mielipiteensä ilmaisu, kannanotto, saattaa vaikuttaa kaikkien alueen asukkaiden viihtyvyyteen. Yksi mielipide ei välttämättä mitään paina, mutta jos samasta asiasta tulee paljon samankaltaisia kannanottoja, voi niillä jo hyvinkin olla merkitystä. Suurin osa ei viitsi osallistua kyselyihin, eikä tieto niistä edes kaikille kanna. Siksi on sitäkin tärkeämpää, että mielipiteen omaavat sen myös ilmaisisivat. Näitä erilaisia kyselyjä on nytkin Koillis-Helsingissä useita meneillään.

Edellinen artikkeliKauneimmat joululaulut koronapassilla, joulukirkkoon ilmankin
Seuraava artikkeliKäpylästä Koillisen läpi Vantaalle