Malmin terveysasema viedään Pukinmäkeen

Säterintie 2
Malmin terveysaseman toiminnot on nyt hajautettu Malmille ja Pukinmäkeen. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Kun koronapandemia ei ota taittuakseen,on Malmin terveysasemalle jouduttu etsimään korvaavia tiloja. Ne on löydetty Pukinmäen Säterintie 2:sta. Nyt tiloissa on Pukinmäen hammashoitolan lisäksi kotihoito, joka siirretään Eskolantielle.

Malmin terveysasema on Laakson lailla ollut keväästä asti Helsingin kaupungin koronaterveysasema. Poikkeusolojen takia Malmin terveysasemalle on otettu muita kuin koronapotilaita rajoitetusti.

Malmilaisasiakkaita on ohjattu Koillis-Helsingin muihin terveysasemiin Jakomäkeen, Suutarilaan ja Pihlajamäkeen sekä Pohjois-Helsingin puolelle Oulunkylään. Ongelmia on tullut muun muassa siitä, että osa säännöllistä hoitoa tarvitsevista ei uudessa ja sekavassa tilanteessa ole välttämättä mennyt lainkaan hoitoon, kun omalääkärille tai omahoitajalle pääsy on vaikeutunut.

Tilanne on ratkaistu nyt niin, että Malmin terveysasemaa ollaan tuomassa kotihoidolta otettaviin tiloihin. Samoissa tiloissa on takavuosina toiminut Pukinmäen terveysasema, joka muutti Malmille säästösyistä vuonna 2007.

Asiasta on päättänyt Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan pandemiajohtoryhmä 4. marraskuuta. Tämä ilmenee Helsingin kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinnan 18. joulukuuta tekemästä päätöksestä. Sen mukaan koillisen kotihoitoyksikölle on etsitty nopealla aikataululla soveltuvia toimitiloja lähistöltä. Kaupungin omista tiloista sopivaa paikkaa ei ole kuitenkaan löytynyt. Päätöksessä todetaan, että runsaan tuhannen neliömetrin toimistotilat Eskolantie 1:stä sopivat erinomaisesti koillisen kotihoitoyksikölle.

Eskolantien tilat omistaa Merimieseläkekassa. Sote-toimiala vuokraa paikan ja siihen liittyvän 15 m² kokoisen varaston runsaan 19 tuhannen euron kuukausivuokralla alkaen 1.1.2021 puolen vuoden irtisanomisajalla. Sopimuksen ensimmäinen irtisanomisaika on 30.6.2022.

Päätöksessä kehutaan tilojen olevan esteettömät ja jo toteutettujen muutostöiden myötä ominaisuuksiltaan toiminnan tarpeita vastaavat. Kokonaisvuokran lisäksi kaupunki maksaa tilojen muutoskustannuksista parin vuoden ajan 2,90 euron lisäneliövuokraa.

Muuttoon liittyen on kaupunginkanslian tietohallintopäällikkö päättänyt tilata enintään 620 000 eurolla tietotekniikkalaitteita asennuksineen Tietokeskus Finland Oy:ltä. Koska laitteilla on kiire, ei hankintaa aiota kilpailuttaa. Hankintalaki antaa poikkeustilassa mahdollisuuden jättää kilpailutus väliin. Kun kauppa on tehty, asennutetaan laitteet Säterintie 2:een, josta kotihoito on vienyt omat atk-laitteensa Eskolantielle.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliKoronasta eroon
Seuraava artikkeliLentoasemanpuisto kiinnosti 34:ää suunnittelijaa