Hyvää mieltä

Joulun lähestymiseen liittyy oleellisesti hyvän mielen tuottaminen muille. Samalla sitä saa itselleenkin. Antamisen ilo on paras ilo, kuten sanoo vanha sananlaskukin. Antamisen iloa moni harrastaa muun muassa kukkakaupoissa, kun innostuu ostoksensa ohessa maksamaan hoivakotien vanhuksille toimitettavan joulukukan. Moni yksittäinen ihminen sekä eri yhdistysten jäsenet ryhtyivät itsenäisyyspäivän alla kirjoittamaan veteraaneille postikortteja ja nyt joulun alla väsäämään senioreille joulukortteja palvelutaloissa jaettavaksi. Niissäkin ilo on molemminpuolista. Myös vaatekeräyksiin riittää monilla annettavaa.

Hyvää mieltä voi tuottaa monin tavoin. Pihlajamäessä iloa synnyttää seurakunnan ja paikallisten leijonien yhteisvoimin ostoskeskukselle pystyttämä joulukuusi valoineen. Puistolassa sikäläiset lionsit veivät perinteensä mukaisesti joulukuusen vanhustentalon asukkaita ilahduttamaan. Lionsklubi Malmittaret puolestaan lahjoittaa useamman tahon välityksellä satoja lelupaketteja alueen lapsiperheille. Tapanilassa iloa tuottaa torin valaistu puu ja asukkaiden sinne ripustamat punaiset kulkusnauhat. Ikkunoissa, parvekkeilla ja pihoilla näkyvät jouluvalot herättävät nekin ilon tunteita iltaisin ulkona liikkuville.

Hyvä mieli voi syntyä varsin pienistä asioista ja teoista, kuten siitä, että tekojääkentille pääsee tänä talvena maksutta. Maksuton luistelu tekojäillä on hieno asia, sillä tänä poikkeusvuonna vähävaraisia kaupunkilaisia on huomattavasti enemmän kuin ennen. Koronan vuoksi ihmisiä on ollut pitkään lomautettuna tai joutunut jopa työttömäksi. Tiukka talous näkyi jo keväällä, jolloin Malmin Varustamon ruokakassijonot olivat järkyttävän pitkät. Ruoka-apua tarvitaan edelleen, mutta sen jakaminen on koronan leviämisen vuoksi vaikeutunut. Oman hienon panoksensa perheiden ruoka-apuun tuovat eri yhdistykset ja järjestöt, jotka jakavat omia ruokalahjakorttejaan. Niitä lahjoittavat tarvitseville sosiaalitoimen kautta muun muassa Johanniitat peräti 10 000 euron arvosta.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliPuistolan jalkapallokasvatin maali sykähdytti Skotlannissa
Seuraava artikkeliPeräkärrysauna rakentuu talkoovoimin: Äijähommaa seurakunnassa